Zlobivý „Jyrka“ si nedá a nedá pokoj

23.10.2020 08:40

ZLÍN – Na první pohled by se zdálo, že problém s výstavbou nové nemocnice v Malenovicích je po volbách vyřešen. Ale ouha. Další problémy za stovky milionů korun vyrábí člověk, který končí ve funkci krajského hejtmana a nehodlá se smířit s prohrou. Je opravdu krutá pro tohoto politického matadora ze Zlína, který si hraje na tvrdého Valacha. Zda opravdu tvrdého si nedovolím soudit, zato lstivého ano a každopádně se chová jako malý kluk. Rozhodl se, že do konce svého působení ve funkci bude nové koalici škodit, škodit, škodit…
Po prohraných volbách, před nimiž velkohubě vyhlašoval, že bude mít 50 procent, podepsal odkoupení pozemků pro výstavbu nové nemocnice za 42 milionů korun, na spadnutí je jeho podpis pod smlouvu o vypracování projektu na novou nemocnici za 351 milion korun.
Jde o miliony a jeho pošramocené ego. Vždyť mu sebrali jeho hračku, jeho sen, novou nemocnici, a to si přece nemohou dovolit. Kolik mu dalo práce, než sehnal přeběhlíky, aby drtivou většinou jednoho hlasu dvakrát přehlasoval v krajském zastupitelstvu opozici a mohl začít uskutečňovat svůj sen, stavbu nemocnice.
Kolik mu dalo práce nahradit v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně primáře, kteří nesouhlasili s jeho geniálními myšlenkami a nahradit je svými poskoky. Co na tom, že nemocnici opustily významné osobnosti zlínského zdravotnictví, On především potřeboval lidi, kteří mu půjdou na ruku a podpoří ho v jeho megalomanských plánech.
Kolik mu dalo práce přesvědčit lidi o nutnosti výstavby nové nemocnice, a veškerá jeho snaha přišla vniveč. I přes to, že k propagaci svých myšlenek před volbami využíval krajského zpravodaje, zatím co ostatní strany nedostaly k prezentaci ani řádku. A to vše za peníze daňových poplatníků Zlínského kraje. Raději nebudu ani vzpomínat pomalované zlínské trolejbusy nebo spoty v kinech. 
A teď se náš geniální Jyrka, který se dokonce chtěl přirovnávat k Baťovi, cítí zhrzený. Jeho tvrzení, že zdravotnicví v kraji má přednost před politikou, jaksi pokulhává. Možná, že kvůli jeho zásahům, jakožto „odborníka“ spěje dokonce ke kolapsu. 
Chtěl bych se proto pana Jyrky zeptat, zda mu říká něco pojem jako čest, s níž by měl odejít pokud možno s čistým štítem z funkce, kterou mu před čtyřmi lety voliči svěřili, ale před měsícem mu vystavili stop. Chtěl bych se ho zeptat, zda by voličům do očí zdůvodnil své současné jednání, s nímž hazarduje s jejich penězi. A chtěl bych také vědět, zda jeho voliči jsou pyšní na to, jak se jejich guru na sklonku kariéry chová.
Vlastimil Langer
Foto: Archiv NZ