Zlínští zastupitelé schválili novou strategii rozvoje města

12.01.2022 12:06

ZLÍN – Zlín má novou rozvojovou strategii. Dokument s názvem Strategie rozvoje statutárního města Zlína do roku 2030 – ZLÍN 2030 s výhledovým horizontem do roku 2035 (dále jen strategie ZLÍN 2030) dostal zelenou, schválilo jej v prosinci městské zastupitelstvo.
„Strategie se aktem schválení zlínskými zastupiteli stala vrcholným plánovacím dokumentem města. Ten nastavuje jasné směřování jeho dalšího rozvoje. Bude sloužit jako manažerský, informační a prezentační nástroj a také jako podklad pro čerpání dotací,“ uvedl primátor města Zlína Jiří Korec.
Prorozvojová strategie staví na hlavních hodnotách města Zlína, kterými jsou rodina a kvalita života ve městě. Ty se opírají mimo jiné o prostorovou koncepci Zlína jako zahradního města s vysokým podílem zelených ploch, dostupnost atraktivního území vhodného k rekreaci, nízkou úroveň kriminality, nabídku širokého spektra infrastruktury občanské vybavenosti, rostoucí nabídku pracovních příležitostí nebo v neposlední řadě o existenci univerzity, coby silného aktéra rozvoje území. Přidanou hodnotou je také skutečnost, že životní prostředí ve Zlíně nenese zátěž průmyslového znečištění z minulosti.
„Zlín je ve strategickém dokumentu definován jako město nekonečných možností s tím, že v roce 2035 bude mít 100 tisíc obyvatel. Na vizi navazuje hlavní cíl, kterým je zvýšit počet obyvatel a za tímto účelem vytvářet město přívětivé rodině a obyvatelům všech generací, město s kvalitním životním prostředím a dostupným bydlením, kde se lidé cítí bezpečně a mají možnost využít kvalitní služby a to včetně nabídky vzdělávání a volnočasových aktivit pro osobní růst a naplňování životních hodnot,“ přiblížil tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Důležitým krokem k naplnění vize bude pořízení propracované rozvojové urbanistické koncepce, která naváže na unikátní urbanisticko-architektonické ztvárnění Zlína, pocházejícího z baťovské éry. Mezi strategické cíle patří také podpora kvalitního vzdělávání ve městě, které bude vycházet z principů baťova školství s akcentací na trendy 21. století.
„Důraz bude kladen na rozvoj klíčových kompetencí, podporu jazykových a ekonomických znalostí, manažerských schopností, technických dovedností, digitální gramotnosti a zdravého životního stylu,“ podotkl Jiří Korec.
Výzvou pro rozvoj města je pak oblast dopravy. Stávající dopravní situace omezuje rozvoj města jednak svou neefektivitou a také negativním působením na kvalitu veřejného prostoru, životní prostředí a veřejné zdraví. Ambicí strategie je proto do roku 2030 tyto problémy překonat.
„Řešení dopravních problémů bude sledovat dvě základní roviny – zlepšení dopravního napojení města na nadřazené dopravní sítě státního a mezinárodního významu a vyřešení dopravních problémů uvnitř města. Ze strategie v tomto směru vyplývají úkoly, které vyústí v řadu konkrétních projektů,“ dodal Jiří Korec.
Strategie rozvoje statutárního města Zlína do roku 2030 – ZLÍN 2030 byla zpracovávána ve spolupráci s externím zpracovatelem (společnost PROCES – Centrum pro rozvoj obcí a regionů, s.r.o.) v součinnosti s Magistrátem města Zlína. Zapojeni byli rovněž významní aktéři ve městě např. zástupci významných institucí, neziskových organizací, občané města, podnikatelské subjekty i odborná veřejnost. Tvorba strategie a diskuse nad její podobou trvala od dubna 2020 do letošního října.

Strategie rozvoje statutárního města Zlína do roku 2030 – ZLÍN 2030 s výhledovým horizontem do roku 2035 je umístěna zde: Strategie rozvoje statutárního města Zlína.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Magistrát města Zlína