Zlínští radní představili městským zastupitelům systém plánování investic

10.02.2021 13:57

ZLÍN – Primátor Jiří Korec a náměstek pro ekonomiku Bedřich Landsfeld společně představili zastupitelům města tzv. Zásobník projektů, v němž jsou naplánovány projekty města na několik let dopředu a finanční výhled velkých investičních akcí, kterým město hlídá ufinancovatelnost zejména strategických projektů.
„Prezentace systému plánování a zásobníku projektů proběhla za dodržení přísných hygienických opatření ve čtvrtek 4. února v obřadní síni budovy radnice. Vzhledem k současné situaci omezující možnost setkávání většího počtu osob byly jednotlivé politické subjekty zastoupené dle komunálních voleb 2018 v zastupitelstvu SMZ vyzvány, aby na prezentaci vyslaly maximálně dva své zástupce,“ informoval tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.
Zásobník projektů, ve kterém jednotlivé odbory magistrátu plánují větší či menší investice na několik let dopředu, pomáhá k lepšímu a přehlednějšímu výhledu strategického plánování. Střednědobé plánování investic s výhledem na pět let je na magistrátu běžnou praxí. Zásobník projektů se aktualizoval do online verze, která je přehlednější a dostupná pro všechny odbory magistrátu. Díky této znalosti připravovaných investic mohou zaměstnanci Oddělení koordinace projektů operativněji reagovat na možnosti externího financování.
Zásobník projektů pomáhá k lepšímu systémovému plánování investic a přehledu o nutných průběžných krocích k jejich realizaci. „K zavedení online Zásobníku projektů jsme sáhli proto, abychom zajistili plynulý postup příprav projektů potřebných pro rozvoj města a zároveň abychom aktivně vyhledávali jak vypisované dotační tituly, tak možnosti externího financování v podobě participace kraje, státu či soukromého subjektu na jejich realizaci. Rozvoj města není možné řešit dle dotačních titulů. Je však výhodné si u plánovaných projektů pomoct jakoukoliv formou externího financování a ušetřené finanční prostředky využít na další projekty,“ sdělil primátor Jiří Korec.
Náměstek Bedřich Landsfeld představil i předpoklad čerpání úvěru pro strategické stavby města, které má schvalovat zastupitelstvo na svém únorovém zasedání. „Mezi plánovanými strategickými stavbami města jsou například rekonstrukce Zimního stadionu Luďka Čajky, stavba pravobřežní komunikace a jiné velké dopravní stavby navázané na plánovanou elektrifikaci železniční trati nebo rekonstrukce Velkého kina. V rámci plánování strategických staveb počítáme s tzv. černým scénářem, tedy s maximálními náklady na jednotlivé stavby bez zapojení případných dotací, abychom měli jistotu v možnosti realizace jednotlivých staveb. Současně musíme, dle pravidel Ministerstva financí hlídat zadluženost města, která nesmí překročit 60 % průměru celkových příjmů města za poslední čtyři roky,“ zdůraznil náměstek primátora.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Magistrát města Zlína