Zlínští fotbalisté po náročné přípravě zabojují o záchranu

26.01.2023 11:12

ZLÍN – Na tiskové konferenci ve středu 25. ledna před startem jarní části Fortuna ligy ujistili představitelé fotbalového klubu FC Trinity Zlín odhodlání hráčů i vedení zachránit ve Zlíně první ligu.
V úvodu nastínil generální manažer klubu Zdeněk Grygera změny v kádru. „Jako volný hráč odešel Lamin Jawo. Naší prioritou bylo soustředit se na útočníky, přivedli jsme Libora Kozáka a Filipa Balaje. Obranu posílil Michal Jeřábek,“ popsal v úvodu.  Klub podle vyjádření Grygery jedná o hostování Lukáše Hrdličky, do konce sezony bude v klubu nadále hostovat Jan Silný.
Generální manažer klubu si pochvaloval zimní přípravu, během níž se klub zúčastnil turnaje Tipsport Malta Cup. „Jsem rád, že jsme mohli odcestovat na soustředění na Maltu. Bylo to pro nás velice přínosné,“ zhodnotil Grygera.
„Zvolili jsme přípravu, kdy jsme hráli se soupeři z první české ligy a slovenské nebo s týmem z druhé bundesligy. Bylo podstatné, abychom hráli těžké zápasy. Výsledky sice nejsou optimální, ale zápasy s týmy z nižších soutěží by nám mnoho neukázaly,“ navázal na trenér Pavel Vrba. „Na Maltě byly perfektní podmínky a turnaj byl kvalitně obsazen. Doufejme, že nás to připravilo na sezonu,“ pochvaloval si účast na turnaji kouč ševců. 
Přípravu hodnotil i kapitán týmu Václav Procházka. „Příprava měla v první fází spíše kondiční charakter. Potom jsme odletěli na Maltu, kde jsme měli opravdu perfektní podmínky. Výsledky nebyly takové, jaké jsme chtěli, ale pořád je to příprava,“ řekl Procházka.
Diskuse se točila i kolem zdravotního stavu Adama Hlouška či Davida Tkáče. „Adam Hloušek odešel v prosinci na operaci a připravuje se individuálně. Až bude připraven, připojí se k týmu. David Tkáč poslední dny na Maltě trénoval na 100 procent a v tom pokračuje i po návratu,“ přiblížil Zdeněk Grygera.
Spokojen byl rovněž se zapojením mladých nadějí. „Kluci z U19 se zapojili do úvodu zimní přípravy a vstup do ní zvládli. Tom Slončík pokračoval pro turnaj na Maltě. Začlenění se povedlo a věřím, že budou dostávat čím dál víc prostoru,“ dodal na vysvětlenou.
Zlínské fotbalisty čeká náročný vstup do jarní části sezony. Na domácí půdě hostí v neděli ostravský Baník. „Potřebujeme zvládnout začátek soutěže, což by nám mohlo hrozně pomoct,“ uvědomuje si Pavel Vrba. „Každý sportovec má v sobě nějaké napětí. Nikdo si nejde jen tak zahrát, tak to nefunguje,“ ujistil kouč s tím, že půjde o specifické utkání. 
„Všichni víte, kde jsem začínal a kde mě vychovali. Nyní je to pro mě soupeř, kterého budu chtít porazit. Momentálně jsem ve Zlíně a chci vyhrát. Je pro mě jednoduší specifikovat hráče, ale stejně si myslím, že ten zápas se bude rozhodovat v jiných detailech. Můžu tým upozornit na určité stránky hráčů, to je ale vše,“ vysvětlil Vrba.
Vyzval také zlínské fanoušky k mobilizaci. „Byl bych rád, kdyby přišlo co nejvíce našich fanoušků. Přijede spousta fanoušků hostů a my bychom byli rádi, kdybychom se cítili jako doma,“ vyslovil se trenér. V závěru tiskové konference obdržel od jednoho z představitelů Syndikátu novinářů Zlínského kraje speciální tzv. Vrbovici. Láhev s pálenkou však může otevřít až po záchraně v lize, jinak ji musí neporušenou vrátit. Což trenér přislíbil.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: FC Trinity Zlín, Jan Čada