Zlínský magistrát hodlá Velké kino zachránit

08.06.2016 18:49

ZLÍN - Uzavření Velkého kina ve Zlíně vyvolalo mezi obyvateli města řadu spekulací. Dokonce se objevily fámy, že radnice nechá kino zbourat nebo že ho přestaví na nákupní středisko. Vedení města ale tyto zprávy rázněodmítá, což potvrdil i tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.
Budovu Velkého kina nechala zlínská radnice uzavřít v březnu letošního roku kvůli špatné statice budovy, především nosné zdi a nevyhovující střešní konstrukci. „Nákupní středisko z kina nebude a také se nechystáme ani budovu zdemolovat. Naopak, připravujeme jeho rekonstrukci a čekáme na vyjádření odborníků, kteří nám přednesou možné varianty na záchranu budovy kina. Současně mohu sdělit, že jsme vyčlenili několik desítek milionů korun na potřebné stavební úpravy a modernizaci kina. Zatím nevíme, kolik bude rekonstrukce stát, vše bude záležet na specialistech, kteří budou navrhovat konkrétní záchranné práce,“ sdělil Zdeněk Dvořák.
Budova doznala v minulých letech dost změn kvůli dodatečným přístavbám, což poměrně dost zatížilo původní konstrukci. „Dalším problémem je i rovná střecha, do níž se některými místy už dlouhodobě dostává při deštích nebo větším množství sněhu voda a ta rozhodně konstrukci neprospívá,“ dodal tiskový mluvčí.
Velké kino stojí ve Zlíně už 84 let, když ho v roce 1932 nechala postavit firma Baťa podle návrhu architekta Františka Lydie Gahury. Původní kapacita kina převyšovala 2 500 míst, ale později byla zredukována až na současných 1010 míst. V České republice patří zlínské Velké kino i nadále k největším kinosálům.
Text a foto: Vlastimil Langer