Zlínský kraj vybuduje v Luhačovicích základnu pro zdravotnickou záchrannou službu

24.04.2024 10:43

ZLÍNSKÝ KRAJ – Dojezdové časy sanitek k pacientům v Luhačovicích, Pozlovicích a dalších dvaceti obcích spádové oblasti se brzy zkrátí. Vedení Zlínského kraje totiž schválilo vybudování nové výjezdové základny zdravotnických záchranářů v Luhačovicích. Začít stavět by se mohlo už v srpnu letošního roku.
„Stavba včetně vybavení bude stát přes3 0 milionů korun, více než 28 uhradí zřizovatel, tedy Zlínský kraj, zbytek pokryje Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje (ZZS) ze svého rozpočtu. Aktuálně se pracuje na územním a stavebním řízení, po nich přijde na řadu vyřízení stavebního povolení,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
„Jde o další důležitý krok v rozvoji zdravotnické záchranné služby a jejím strategickém rozmístění výjezdových základen. Stanice v Luhačovicích, do kterých během sezony míří desetitisíce turistů, chyběla. Dojezdy sanitek k místním pacientům, lázeňským hostům, ale také lidem ze spádových obcí se díky tomu zkrátí,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
Myšlenka vystavět výjezdovou základnu v Luhačovicích je stará několik let. „V posledních letech stále častěji evidujeme požadavky na výjezd našich posádek k pacientům na lázeňském či dovolenkovém  pobytu. Jsem velmi rád, že se nám s vedením radnice podařilo velmi rychle vytipovat vhodný pozemek, který pak město převedlo bezplatně Zlínskému kraji,“ řekl ředitel ZZS Zlínského kraje Josef Valenta.
V současné době v této oblasti přednemocniční neodkladnou péči zajišťují posádky z výjezdové základny ve Slavičíně, kde jsou výjezdové skupiny RV (s lékařem) a RZP (bez lékaře). Zejména v době lázeňské sezony, dovolených a prázdnin se počty výjezdů na Luhačovicko enormně zvyšují. To má negativní dopad nejen na vytížení slavičínských výjezdových skupin, ale i posádek v Uherském Brodě a Zlíně, které také do této oblasti vyjíždějí.
„V Luhačovicích mají svou stanici profesionální hasiči i Policie České republiky. Mít tady také výjezdovou základnu záchranky dává smysl. Nejen kvůli našim občanům, ale také lázeňským hostům a lidem z okolních obcí. Vnímáme to jako další krok, který zkvalitní život v našem městě,“ uvedl starosta Luhačovic Marian Ležák.
Luhačovická výjezdová základna v Masarykově ulici bude sedmnáctou stanicí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. První záchranáři by ji mohli začít využívat už v druhé polovině příštího roku. Sloužit tam bude jedna výjezdová skupina RZP.
Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj

Ilustrační  foto: Archiv SNZK