Zlínský kraj se připojí ke kampani, která má za cíl zvýšit povědomí lidí o autismu

01.04.2021 13:47

ZLÍNSKÝ KRAJ – Do modré barvy se v pátek 2. dubna večer ponoří vchod do Baťova mrakodrapu směrem z třídy Tomáše Bati. „Zlínský kraj, který má v budově své sídlo, se tak připojí k celostátní kampani nazvané Česko svítí modře, jejímž cílem je zvýšení povědomí společnosti o podstatě autismu a života s ním,“ informovala krajská tisková mluvčí Soňa Ličková. 
Kampaň Česko svítí modře obvykle trvá celý duben. Začíná právě 2. dubnem, který OSN vyhlásila v roce 2007 jako Světový den zvýšení povědomí o autismu (WAAD).
Lidé s autismem a jejich blízcí se snaží být v rámci svých možností a schopností platnou součástí společnosti i v tomto pro všechny těžkém a frustrujícím  období. Opatření přijatá vládou ČR k omezení šíření koronaviru, jako například uzavření škol, omezení pohybu na veřejnosti, nošení ochranných pomůcek, omezování provozu sociálních služeb aj., přinášejí do jejich životů zásadní a okamžité změny, na které se však z důvodu svého stavu nejsou vždy schopni hned na 100 % adaptovat.

„Aktuálně se lidé s autismem stávají terčem útoků na veřejnosti i přes to, že se také na ně vztahuje výjimka stran povinnosti používat předepsané ochranné prostředky (respirátor/chirurgická rouška). Přinucení jejich použití může mít u nich za následek závažné zdravotní a psychické následky v podobě regresu, vyvolání epileptického záchvatu, paniky aj. Právě prostřednictvím kampaně je možné společně i tento stav narovnat,“ připomněla Ličková.
Letošní, již VIII. ročník kampaně, je tematicky zaměřen na Průkaz osoby s PAS (poruchami autistického spektra) a Komunikační soubor, jako prostředků k zajištění odpovídajícího přístupu k lidem na spektru autismu v době pandemie COVID i mimo ni. Materiály vznikly s cílem změnit přístup odborné veřejnosti a profesí, které v rámci své práce přicházejí do styku s lidmi s PAS a jejich rodinami či doprovodem. Aktuálně jsou to složky záchranného systému, zdravotníci, úředníci, policie atd.

Více k těmto dokumentům lze najít na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví: https://www.mzcr.cz/komunikacni-soubor-pro-osoby-s-poruchou-autistickeho-spektra/ a dále také v přílohách této zprávy. Právě Průkaz osoby s PAS je nyní důležitým prostředkem k prokázání oprávnění lidí na spektru autismu využít výše uvedené výjimky z povinnosti nosit respirátor/roušku.

Text: Vlastimil Langer

Zdro a foto: Zlínský kraj