Zlínský kraj se připojí k Noci důstojnosti, uctí tak památku Doroty Šandorové

06.01.2023 10:39

ZLÍNSKÝ KRAJ – Uctít památku Doroty Šandorové, klientky jindřichohradeckého domova pro lidi s mentálním postižením, která byla v noci z 6. na 7. ledna 2021 brutálně zavražděna zaměstnancem tohoto zařízení, je smyslem pietní akce Noc důstojnosti, jež se dnes uskuteční na několika místech v České republice.

„Připojí se k ní také Zlínský kraj, který od 17:30 hod. uspořádá pietní akt na terase Baťova mrakodrapu, sídla kraje,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

„Chceme tak vyjádřit poděkování všem, kdo se svojí prací snaží vytvářet vhodné podmínky a poskytují péči a podporu všem lidem s mentálním postižením. Musíme dělat všechno pro to, aby se tento otřesný případ v budoucnu již nikdy neopakoval a aby všem lidem se zdravotním postižením byl zajištěn důstojný život,“ řekla statutární náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Hana Ančincová.

„Tomu jdeme aktivně vstříc například naším projektem transformace pobytových sociálních služeb. Jde o postupný přechod z ústavního typu péče o osoby se zdravotním postižením na ten více přirozený, komunitní, například formou chráněného bydlení pro menší počet klientů. Ten umožňuje, že jsou sociální pracovníci v neustálém a pravidelném kontaktu se všemi klienty a navzájem se tak dobře znají a vědí, že si mohou důvěřovat. V dohledné době hodláme nově otevřít dvě takováto zařízení, a to na Velehradě pro celkem šest klientů a dále také v Kelči,“ dodala Hana Ančincová.

Ve Zlínském kraji se 6. ledna k akci připojí také další organizace:

Sociální služby Uherské Hradiště – Sloužena budemše v kapli Domova pro osoby se zdravotním postižením Velehrad – Buchlovská, 16:00 hod.

Sociální služby Vsetín – Pietní akce proběhne napříč všemi službami této organizace, v 17:00 hod. bude symbolicky zapálena svíčka.

Naděje Otrokovice – Proběhne pietní zapálení svíček v otrokovickém parku před Společenským domem, 16:00 hod.

Naděje Zlín – Pouť důstojnosti, od 12:00 hod. na parkovišti pod hradem Buchlov, povede po Cyrilometodějské stezce přes obec Chabáně na Velehrad, kde se v 16:00 hod. zástupci organizace připojí ke mši sloužené v kapli Domova pro osoby se zdravotním postižením Velehrad – Buchlovská.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj