Zlínský kraj rozdělí obcím dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů

06.04.2021 07:43

ZLÍNSKÝ KRAJ – Krajští radní doporučili Zastupitelstvu Zlínského kraje ke schválení poskytnutí dotací obcím pro jednotky sborů dobrovolných hasičů na rok 2021. Mezi 70 způsobilých žadatelů rozdělí kraj dotace v celkové výši 8,77 milionu korun.
„Obce Zlínského kraje požádaly o dotace na požární techniku nebo věcné prostředky požární ochrany. Například jednotka sboru dobrovolných hasičů v Holešově potřebuje novou výškovou techniku, na Březůvkách chybí hasičům přenosná motorová stříkačka, v Podkopné Lhotě chtějí zakoupit výkonnou elektrocentrálu, v dalších obcích potřebují také dýchací přístroje a jiné technické vybavení. Udělení dotací pomůže zajistit akceschopnost hasičů v kraji,“ sdělil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. 
V rámci uvedené dotace jsou očekávány zlepšení plnění úkolů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí při živelních pohromách a mimořádných událostech. „Předpokladem je efektivnější zásah u dopravních nehod, u likvidací lesních a polních požárů, ale také požárů budov či větších objektů, dále při likvidaci následků přírodních pohrom nebo při pátrání po ztracených osobách a taktéž zlepšení připravenosti k plnění úkolů v oblasti ochrany obyvatelstva,“ doplnila tisková mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.
Schvalováním dotací obcím pro jednotky sborů dobrovolných hasičů se bude zabývat Zastupitelstvo Zlínského kraje na svém příštím zasedání, které se uskuteční 19. dubna.

Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj
Foto: Archiv SNZ