Zlínský kraj přispěje na obnovu střechy vzácné luhačovické vily

23.12.2023 08:40

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zlínský kraj poskytne finanční podporu na obnovu střechy a vyhlídkové věže kulturní památky vily Kancnýřky, která je jedním z architektonických symbolů Pražské čtvrti v návštěvníky oblíbeném lázeňském městě Luhačovice. Na rekonstrukci, která bude stát více než 5,6 milionu korun, poskytne Zlínský kraj dotaci ve výši 1,070 milionu korun.

„Památka nebyla po několik desetiletí udržována a současná majitelka nabyla nemovitost v havarijním stavu, hrozil propad trámů a zhroucení komínů. Na záchraně střechy už se pracuje, aby se zabránilo dalším, pravděpodobně nevratným škodám. Luhačovice patří k nejvyhledávanějším cílům návštěvníků v našem kraji a jejich architektura je zcela unikátní. O takové kulturní dědictví musíme pečovat a zanechat jej dalším generacím,“ uvedla radní pro oblast kultury a školství Zuzana Fišerová.

„Střecha bude obnovena do původního stavu z roku 1906. Obnova střechy je materiálově, technologicky i finančně vysoce náročná, zahrnuje mimo jiné výrobu ručně formovaných zdobných keramických hřebenáčů, výrobu glazované krytiny ve specifickém odstínu žluté, výměnu velké části dřevěné konstrukce věže a krovu,“ řekla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

Vila Kancnýřka je kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR. Vystavěna byla v letech 1906 až 1908 podle projektu brněnského architekta Jana Mráčka, jenž byl žákem vídeňského profesora Otto Wagnera. Unikátní šestiboká vilka s ojedinělou „zlatou“ střechou je jedinečnou ukázkou spojení geometrické secese a orientálních vlivů.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj