Zlínský kraj pošle na dofinancování sociálních služeb bezmála 117 milionů

05.06.2023 15:50

ZLÍNSKÝ KRAJ – Na provoz a rozvoj sociálních služeb na svém území uvolní letos Zlínský kraj bezmála 117 milionů korun. „Finance vynaloží ze svého rozpočtu nad rámec státního příspěvku. Poskytovatelům sociálních služeb pomohou zajistit bezproblémové fungování a dostupnost sociálních služeb v celém Zlínském kraji. Rada kraje zároveň podpořila Akční plán rozvoje sociálních služeb na rok 2024,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
„Letos se nám pro sociální služby ve Zlínském kraji podařilo získat 1,76 miliardy korun z resortu práce a sociálních věcí. Ačkoliv se to může jevit jako vysoká částka a oproti loňskému roku se podařilo vyjednat o 12 procent více, stále se jedná o 90 procent toho, co kraj žádal,“ připomněla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová odpovědná ve Zlínském kraji za sociální oblast.
Suma podle ní jen stěží pokryje náklady na základní síť služeb v kraji. „My ale chceme, aby byly u nás sociální služby dostupné a dále se rozvíjely. Těch 117 milionů, které kraj sociálním službám poskytne, jsou dobrou investicí,“ dodala Hana Ančincová.
Kromě finanční podpory na dofinancování sociálních služeb schválili krajští radní také Akční plán rozvoje sociálních služeb ve Zlínském kraji pro rok 2024. „Tento strategický dokument jsme stejně jako každý rok pečlivě připravovali několik měsíců a následně ho poskytli k veřejnému připomínkování. Díky tomu se nám daří dlouhodobě zajištovat dobrou dostupnost sociálních služeb v souladu s potřebami obyvatel našeho kraje. Do plánu jsme promítli měnící se poptávku po různých typech služeb,“ řekla na závěr Hana Ančincová.

Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Archiv SNZK