Zlínský kraj pomůže Rožnovu 15 miliony na kulturní infrastrukturu

31.01.2022 07:10

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Patnácti miliony korun pomůže Zlínský kraj městu Rožnov pod Radhoštěm při financování významných investičních akcí. Město bude moci zmiňovanou částku použít na připravovanou stavbu kulturního centra a rekonstrukci městské knihovny. Finanční prostředky by město mělo obdržet již v letošním roce.               
„Město Rožnov pod Radhoštěm se v loňském roce obrátilo na kraj s žádostí o podporu při velkých investičních akcích. Zlínský kraj pak následně ve stejném roce rozhodl o realizaci podpory městům a obcím napříč celým krajem, což také poté potvrdil v prosinci schválený rozpočet kraje pro rok 2022. Na začátku nového roku se začíná k realizaci přistupovat a Rožnov pod Radhoštěm tak obdrží patnáct milionů korun,“ informoval Marek Havran z rožnovské radnice.
„Nyní nás kraj prostřednictvím hejtmana Radima Holiše informoval o tom, jakým způsobem bude realizace probíhat. Nejedná se o tzv. účelovou podporu, takže ji můžeme využít jak na financování kulturního centra, tak na přístavbu knihovny. Ještě také musíme ale myslet na to, že některé náležitosti musíme ještě dodat a doložit. Nicméně s podporou ve výši patnáct milionů korun na investiční akce můžeme jako město počítat, a to nás velmi těší,“ konstatoval starosta Rožnova pod Radhoštěm Jiří Pavlica.      
Město Rožnov v dopise žádajícím o finanční pomoc odůvodnilo rozsáhlé investiční akce také tím, že v případě kulturního centra i přístavby městské knihovny se jedná o akce s přesahem za hranice města. „V obou případech jsme přesvědčeni, že se nejedná o stavby jen pro Rožnovany, ale minimálně se bavíme o dosahu pro celý mikroregion Rožnovsko. Určitě bych také rád zmínil, že jsme rádi, že podpora z kraje přichází i sem k nám do Rožnova. Po této stránce jsme to cítili v minulých letech z kraje hodně podfinancované, a proto jsme za podporu velmi rádi,“ doplnil starosta Pavlica.
V minulých dnech se uskutečnilo jednání s hejtmanem Radimem Holišem o podmínkách dotace. „Rada Zlínského kraje se dohodla, že investiční dotace pro města ORP v našem kraji jsou jasným impulsem pro rozvoj. Peníze, které kraj pošle do území, mají pomoci v každém městě vybudovat nějakou zajímavou investici, která pomůže městům i celému kraji být atraktivní. Odliv mladých lidí z kraje pokračuje a my s tím musíme něco dělat,“ konstatoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. 

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm