Zlínský kraj pokračuje v osvědčeném systému podpory řemesel

26.05.2022 11:04

ZLÍNSKÝ KRAJ - Krajští radní schválili příspěvek na podporu řemesel ve výši přes 1,7 milionu korun pro krajské školy.
„Příspěvek se nyní poskytuje středním školám zřizovaným Zlínským krajem na základě žádostí na období leden až červen 2022 podle počtu žáků a po odečtení přeplatků či nedoplatků ze záloh poskytnutým na období září až prosinec 2021,“ uvedla radní Zuzana Fišerová, zodpovědná za školství a kulturu.
Na rok 2022 Zlínský kraj vyčlenil částku 4,6 milionu korun na finanční příspěvky pro žáky vybraných oborů středního vzdělávání s výučním listem, a to převážně strojírenských a stavebních oborů. „Jedná se o motivační opatření, které si klade za cíl pomoci změnit stávající situaci na trhu práce,“ sdělila radní Zuzana Fišerová s tím, že stipendia mohou využívat nejen žáci škol zřizovaných Zlínským krajem, ale také žáci škol soukromých.
„V současné době je do programu zapojeno 17 krajských a čtyři soukromé školy, které vyplácejí stipendia 1284 žákům. Nejvíc z nich se připravuje v oborech instalatér ((261 žáků), obráběč kovů ((236 žáků) a truhlář (211 žáků). Nadále naprosto chybí zájemci o obor výrobce obuvi,“ řekla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
„Žáci, kteří všechny ročníky absolvují s vyznamenáním, si mohou během tří let přijít až na 16 500 korun. Navíc mají šanci být oceněni v různých krajem pořádaných oborových soutěžích, nehledě na samotný fakt perspektivního uplatnění na trhu práce a dobrého výdělku,“ konstatovala radní pro školství.

Více o systému podpory řemesel na portálu zkola.cz zde: https://www.zkola.cz/podpora-remesel-v-odbornem-skolstvi-clanek/.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj