Zlínský kraj patří dlouhodobě k regionům s nejnižším výskytem tuberkulózy v ČR

28.03.2022 11:05

ZLÍN - Tuberkulóza i nadále zůstává významným celosvětovým zdravotním problémem. Ve vyspělých evropských zemích se dlouhodobě daří snižovat výskyt onemocnění. Stejná situace je dlouhodobě i v České republice. Nemocnost se pohybuje již několik let na velmi nízkých hodnotách, které jsou srovnatelné s nejvyspělejšími zeměmi.
„V Krajské nemocnici T. Bati byly v roce 2021 zachyceny tři případy onemocnění u dospělých pacientů. Očkování je u nás doporučeno jen u rizikových dětí do jednoho roku, výskyt TBC u dětí je v České republice minimální. V roce 2021 bylo v krajské nemocnici očkováno 90 dětí,“ přiblížil Gustáv Ondrejka, primář Plicního oddělení KNTB.
Dospělí se už neočkují, velmi pečlivě se ale vyšetřují veškeré kontakty s potvrzenými případy infekce. Zlínský kraj patří dlouhodobě k regionům s nejnižším výskytem tuberkulózy v ČR. „V roce 2020 bylo v celém Zlínském kraji zjištěno jen 12 nemocných a nebylo hlášeno žádné úmrtí na toto onemocnění,“ upřesnil primář Ondrejka.
Mnohem větším problémem je ale tuberkulóza v rozvojových zemích a v zemích s nižším standardem zdravotní péče. Situaci navíczhoršuje častá kombinace tohoto onemocnění s další významnou infekční nemocí, s infekcí HIV, která je často spjata se závažným fenoménem posledních let – migrací. „Právě ta může znamenat významné riziko importu infekce i do České republiky,“ upozornil primář Plicního oddělení KNTB.

Vlastimil Langer

Zdroj: Krajská nemocnice T. Bati
Ilustrační foto: Archiv SNZ