Zlínský kraj navštívila konzulka Polské republiky

21.10.2021 17:09

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zlínský kraj navštívila ve středu 20. října generální konzulka Polské republiky Izabella Wołłejko-Chwastowicz. V sídle hejtmanství ji přijal hejtman Radim Holiš, setkání se zúčastnila také Bohdana Lavrovičová z Kontaktního centra pro východní trhy při Krajské hospodářské komoře.

Hlavním tématem jednání byla polsko-česká spolupráce v oblasti dopravy, podnikání a cestovního ruchu. „Poláci jsou historicky národ, který rád cestuje. Ve světě jsme zanechali spoustu stop a lidé z Polska tato místa rádi objevují. Nejinak je tomu ve Zlínském kraji. Polský otisk najdeme například v Kroměříži nebo v Rožnově pod Radhoštěm,“ zmínila Izabella Wołłejko-Chwastowicz.

Diskuse se také dotkla česko-polských vztahů, mezinárodního obchodu a situace ve stavebnictví, kdy se obě země potýkají s nedostatkem stavebního materiálu.„Rádi bychom obnovili spolupráci s polskými partnery. V příštím roce bychom společně s Krajskou hospodářskou komorou chtěli uspořádat cestu do Podkarpatského vojvodství, abychom oživili vztahy a navázali na letitou spolupráci. Věřím, že náš kraj i naši polští sousedé si vzájemně máme co nabídnout,“ řekl hejtman Radim Holiš.

V závěru návštěvy si konzulka Polské republiky prohlédla historický Baťův výtah a podepsala se do pamětní knihy.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj

Pod foto: Polská konzulka s hejtmanem při podpisu do pamětní knihy