Zlínský kraj nakoupí pět gobelínů do sbírky muzea. K vidění budou v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí

10.12.2023 08:49

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zlínský kraj pořídí pět gobelínů z tvorby Moravské gobelínové manufaktury pro Muzeum regionu Valašsko. Tapiserie v celkové hodnotě 1,5 milionu korun budou trvale vystaveny v sále zámku Kinských ve Valašském Meziříčí, který muzeum spravuje.

„Gobelínová dílna ve Valašském Meziříčí je specifikem regionální výtvarné tvorby a zároveň nejstarší gobelínovou manufakturou v České republice. Sbírka muzea mapuje její tvorbu od počátku až po současnost. Z posledních deseti let je však zastoupena pouze jedním dílem. Proto jsme se rozhodli podpořit rozšíření sbírky a umožnit tak veřejnosti seznámit se stěmito neobyčejnými výtvory. Zakoupením tapiserií zároveň plníme náš plánovaný cíl více podpořit Moravskou gobelínovou manufakturu, která je skutečně jedinečná,“ uvedla radní pro oblast školství a kultury Zuzana Fišerová.

„Dvě z pořizovaných děl pochází z jedenáctidílné série, která převádí do formy gobelínů kubistické linořezy vytvořené mezi lety 1915 a 1919 významným českým malířem, grafikem, knižním ilustrátorem a spisovatelem Josefem Čapkem. Zatímco originální grafiky měří jen několik centimetrů, plocha každého z gobelínů je několik metrů čtverečních. Sbírku doplní i díla vycházející z prací dalších českých výtvarníků Karla Malicha a Petra Nikla,“ dodala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto z výroby gobelínů: Archiv SNZK