Zlínský kraj finančně podpoří vznik dokumentu o knížeti Svatoplukovi

14.10.2021 13:29

ZLÍNSKÝ KRAJ – Částkou 100 tisíc korun podpoří Zlínský kraj výrobu televizního pořadu Svatopluk - král Moravanů a Slovanů, který vzniká v brněnském studiu České televize pod vedením kreativního producenta Patricka Diviše.

„Dokument budeme moci využívat pro propagaci a prezentaci kraje a také v rámci výuky ve školách a dalších školských zařízeních, která zřizujeme, a zároveň podpoříme tento výjimečný projekt,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

„Na letošní rok připadá výročí 1 150 let, kdy se Svatopluk I. Veliký definitivně ujal vlády nad Velkomoravskou říší. Za jeho pevné vlády došlo k jejímu největšímu rozkvětu. Cílem dokumentu je představit podobu Velkomoravské říše v období jejího vrcholu i osobu jejího největšího panovníka,“ připomněla krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.

„V dokumentu se mimo jiné budeme zabývat výsledky nejnovějších výzkumů DNA, které se pokusí odpovědět na otázku, zda mezi námi žijí potomci rodu Mojmírovců. Jedná se o zcela unikátní a ojedinělý výzkum nejen v Evropě, ale i ve světě," přiblížil kreativní producent Patrick Diviš.

Česká televize předpokládá odvysílání pořadu v období prosinec 2021 – leden 2022.

Vlastimil Langer

Zdroj : Zlínský kraj

Foto: Wikipedia