Zlínský hejtman opět ve středu dění

10.08.2017 17:32

Hned dvě mediální zprávy mne dnes docela dost zaujaly. Ta první byl zápisník Milana Libigera v MF Dnes s titulkem Hektické řešení nákazy, nebo tak trochu politická hra ? Je o aktivitách hejtmana Zlínského kraje J. Čunka v aféře s africkým morem prasat.
Tak trochu mi vzal vítr z plachet. Jeho úvaha končí tvrzením, že by hejtmanovi takový mediální prostor mohl závidět i předseda vlády. Poslední věta je nejdůležitější: Přitom všem jaksi pořád nikdo neřekl, jak moc je situace vážná.  Já už několik dnů navíc přemýšlím proč nikdo neřekl, jak se dostala nákaza afrického moru prasat do Zlínského kraje. Do malého kraje, který jistí od Polska, kde se mor vyskytuje Moravskoslezský a Olomoucký kraj.  A tam nic.  
Proč při takové značné medializaci hejtman nehovoří o řešení tohoto zásadního problému ?  To by mně, a podle ohlasu i další obyvatele našeho regionu, zajímalo ze všeho nejvíc. Také jako M. Libigera i mně zajímá zda toto všechno není jen předvolební marketingový tah. Co udělá hejtman, když se některé napadané prase „probojuje“ třeba na katastr Uh.Hradiště ? Což se může stát, jak dnes na vlastní kůži zjistil ministr zemědělství M. Jurečka po jednání v Lukově. Ohradnice v jednom místě nebyla pod proudem.  A to byla druhá mediální zpráva, která mne zaujala. Uvidíme jak hejtman zareaguje. Potrestá zemědělce, kteří možná nechtěně ohradnici porušili ?  Nebo vymyslí něco jiného, ale nyní mediálně výbušně téma vyšumí s podzimními volbami? Konec konců v Polsku pěkně v klidu s africkým morem bojují už tři roky…

Jana Bubeníková

Foto: Archiv KNZ