Zlínskou Školou vaření už letos prošlo 600 kurzistů, nově se chystá kurz pro děti i vánoční cukroví
ZLÍN – Již šest set amatérských kuchařek a kuchařů v letošním roce prošlo Školou vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy. Zájem o kuchařské kurzy stále roste, na nadcházející měsíce proto Bistrotéka Valachy vypsala pět desítek dalších termínů, a to včetně nových témat.
„Lidé se nás často ptali, jestli bychom mohli připravit i kurzy vaření speciálně pro děti. Na 26. listopad a 3. prosinec proto chystáme první dva kurzy pro malé kuchařky a kuchaře od sedmi do 12 let na téma Připrav si dětskou párty pro kamarády. Novinkou jsou také kurzy přípravy čokoládových pralinek a dezertů s Martinou Kynstlerovou, vítězkou soutěže Peče celá země, v prosinci nabídneme i její kurz pečení vánočního cukroví a ze ‚slaných‘ témat chystáme novinku v podobě Francouzské nebo Asijské kuchyně (nejen) pro vegany. Máme radost, že se nám také po loňské úspěšné premiéře podařilo domluvit další kurz s michelinským šéfkuchařem Romanem Paulusem,“ uvedla manažerka Bistrotéky Valachy Simona Stavjaňová.
„Pokračovat budou i tradiční a populární témata, jako třeba kurz pečení kvasového chleba s Lenkou Molkovou z Bistrotéky Valachy nebo valašských frgálů s pekařkou Resortu Valachy Velké Karlovice Pavlou Stoklasovou. K tradičně oblíbeným patří i kurzy Antonína Bradáče, specialisty na thajskou a asijskou kuchyni, nebo Tomáše Černého, šéfkuchaře restaurace Dejvická 34 oceněné Bib Gourmand v Michelinově průvodci, jenž vyučuje italskou kuchyni, přípravu steaků a tematické Dámské a Pánské jízdy. Bistrotéka dlouhodobě spolupracuje mj. i s vietnamským kuchařem Mayem Tran Hau z bistra Večerka Brno, zlínským specialistou na grilování a ryby Přemyslem Kosem a dalšími lektory,“ sdělila Martina Žáčková, tzisková mluvčí Resortu Valachy.
Zajímavostí Školy vaření je, že se kurzy odehrávají přímo v restauraci Bistrotéky Valachy v druhém podlaží zlínského Obchodního domu. Část restaurace je koncipována jako kuchařský kout se zázemím a vybavením pro výuku. „Právě díky propojení školy s restaurací máme často poptávky i na kuchařské kurzy pro uzavřenou společnost jako formu teambuildingu nebo vánočního večírku. Lidé se chtějí pobavit, posedět si u dobrého jídla a pití, ale současně se i něco nového naučit. Zatímco ženy preferují hlavně témata pečení, u mužů nejvíc bodují kurzy věnované přípravě masa nebo grilování,“ uzavřela Simona Stavjaňová.
Více na www.bistrovalachy.cz/skola-vareni/ Partnery Školy vaření jsou ETA a TESCOMA.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Bistrotéka Valachy