Zlínské divadlo připravuje hru o rodu Jelínků z Vizovic

29.09.2021 13:17

ZLÍN - Trnky. Slivovice. Sága rodu Jelínků z Vizovic. Tato témata přenese Městské divadlo Zlín i na své velké jeviště v nové inscenaci Trnky a hvězdy, kterou herci začali zkoušet v režii Petra Štindla. Radoslav Šopík v roli otce Zikmunda Jelínka, zakladatele palírny, Zdeněk Lambor coby Rudolf Jelínek a Marek Příkazký jako jeho bratr Vladimír jsou hlavními postavami nového titulu s regionální tématikou.
„Za přítomnosti autora scény Petra B. Nováka, výtvarnice Lucie Halgašové, autora hudby Petra Hromádky a choreografky Hany Geržové se herci poprvé začetli do scénáře hry, kterou pro zlínské divadlo napsal Martin Františák. Zkušební proces odstartovali stylově 20. září v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Česká premiéra se uskuteční 6. listopadu ve Velkém sále,“ informovala mluvčí divadla Hana Vondrášková .
Jedno město, jeden podnik, jedna rodina. Pod vizovickými hvězdami se rodí příběh jednoho slavného moku, který dobývá svět. Slivovice – domácí i světová. A s ní spojen i osud židovské rodiny palírníků Jelínků, ve kterém se jako na průzračně čisté hladině odráží celé dvacáté století. S jeho slavnými okamžiky rozmachu, úspěchů a slávy, ale i bolestnými lety bídy, ztráty a osobní prohry.
„Dramaturgie zlínského divadla se již dlouhá léta obrací k regionálním tématům (série o klanu Baťových, Zvlčení, Žítkovské bohyně). Na repertoár divadla tak přibude další titul mapující důležitou kapitolu z dějin Vizovic. Inscenace však nebude dokumentem, ale svébytným autorským pohledem na to, co k našemu kraji nerozlučně patří,“ řekla dramaturgyně divadla Katarína Kašpárková Koišová.
„Vizovice. Slivovice. Tradice. Jelinek. Zlín. Region. Holocaust. Rodina. Síla. Soudržnost. Zvěrstva fašistů. Zvěrstva komunistů. Naděje. Drama. Thaleia a Melpomené. Možná i Euterpé a Erató. Kdo by takové téma nechtěl dělat? Snad navážeme na úspěchy inscenací o Baťovi, Zikmundovi, Bohyních… Těším se,“ dodal režisér Petr Štindl.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městské divadlo Zlín