Zlínské Asistenční centrum pomoci odbavilo během dopoledne prvních 60 uprchlíků

03.03.2022 17:43

ZLÍNSKÝ KRAJ – Dnes ráno otevřelo ve Zlíně Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). „Na místě, kde si lidé z Ukrajiny vyřídí základní dokumenty a potřebné doklady, odbavili pracovníci centra během dopoledne na šest desítek lidí. Dalších přibližně sto čeká ve frontě a ve dvou vyhřívaných stanech,“ uvedla krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
KACPU se nachází v areálu Krajské nemocnice T. Bati, v prostorách, kde doposud sídlilo očkovací místo, v 1. pavilonu, v budově U14. Všem příchozím doporučujeme teplé oblečení. Lidé, kteří mají v Česku zajištěno zázemí, nemusí centrum akutně navštěvovat. Vyřídit si nutnou registraci mohou do tří dnů od příchodu také na pracovišti cizinecké policie.
„Chtěl bych všechny požádat o trpělivost. Lidé, kteří zajišťují chod centra, jsou v maximálním nasazení a dělají všechno proto, aby pomohli všem příchozím. Předpokládáme, že dnes dorazí vlna lidí, která na otevření centra čekala. Operativně na to budeme reagovat, a pokud to bude situace vyžadovat, posílíme personál,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.Lidé z Ukrajiny si mohou v centru pod jednou střechou vyřídit první registraci, vízum, pojištění, ubytování či jinou humanitární pomoc. Otevřeno je každý den od 7 do 19 hodin.
„Děkuji všem zástupcům složek integrovaného záchranného systému a ostatním organizacím a institucím, kteří nám pomohli centrum zprovoznit a nyní se podílejí na jeho chodu,“ dodal hejtman. Na chodu centra se podílejí policisté, hasiči, pracovníci krajského úřadu, ministerstva vnitra, úřadu práce, zdravotní pojišťovny, nemocnice a také tlumočníci či dobrovolníci. 
„Centrum funguje 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Na místě jsou přítomni policisté z odboru cizinecké policie, kteří zde mají dvě místnosti. Do první z nich přicházejí cizinci k počáteční registraci, kde splní svoji přihlašovací povinnost, a to přihlásit se na našem území do tří pracovních dnů po příjezdu. Ve druhé místnosti identifikujeme cizince, kteří přicházejí bez jakéhokoliv dokladu. Provádíme zde jejich ztotožnění. Poté je jim Odborem azylové a migrační politiky MV ČR uděleno vízum za účelem strpění pobytu na našem území na devadesát dnů s dobou platnosti na jeden rok,“ popsala krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Policisté připravili  pro děti preventivní materiály, jako pexesa nebo omalovánky s policejními motivy, aby si mohly zkrátit dlouhou chvíli při čekání.  

Vlastimil Langer

Zdroj: Zlínský kraj a Policie Zlínského kraje

Foto: Policie ZLK