Zlínská univerzita uspěla v jednom z nejprestižnějších programů na podporu vědy a výzkumu

22.05.2022 11:17

ZLÍN - Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) uspěla v mezinárodní konkurenci a získala projekt v rámci jednoho z nejprestižnějších programů EU, Horizon Europe, sloužícího k financování výzkumu a inovací. Horizont Evropa je nejen největším, ale (slovy Evropské komise) také dosud nejambicióznějším výzkumným a inovačním programem, který má potenciál vytvořit významný vědecký, společenský a ekonomický dopad s velkým důrazem na otevřenost vědy.

„Projekt s názvem Sustainable Horizons byl podán v rámci výzvy HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-05 a sdružuje 10 univerzit nejenom z Evropy, ale také Afriky a Jižní Ameriky. Koordinátorem je University of Algarve v Portugalsku a UTB je spoluřešitelskou institucí, která bude v rámci konsorcia zodpovědná především za ekonomickou oblast, která bude řešena týmem na Fakultě managementu a ekonomiky (FaME). Řešení projektu bude zahájeno v září 2021 a délka trvání projektu je plánována na dva roky,“ uvedla tisková mluvčí zlínské univerzity Petra Svěráková.

„Cílem projektu je zintenzivnění dlouhodobé spolupráce a šíření excelence mezi členy konsorcia prostřednictvím sdílení znalostí a odborných poznatků v různých vědeckovýzkumných oblastech od technologických, společenskovědních a ekonomických po vědy zabývající se životním prostředím, hydrologií či oceánografií“, řekla. Michaela Blahová, jedna s řešitelek.
„V rámci projektu vznikne i nový doktorský studijní program, který se bude zabývat udržitelností v rámci vybraných oblastí, rovněž bude vybudována observatoř na podporu vědy a výzkumu a vznikne databáze společných vědeckých výstupů,“ doplnil děkan FaME David Tuček.

„Granty financované z programu Horizon Europe jsou považované za jedny z nejvíce prestižních v rámci EU. Uspět mohou jen excelentní a originální projekty a z toho důvodu máme velkou radost, že se tento projekt ve velké konkurenci prosadil“, uzavřel rektor zlínské univerzity Vladimír Sedlařík.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně