Zlínská univerzita povede vývoj baterií nové generace

15.02.2023 14:58

ZLÍN – Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) se stala hlavním koordinátorem EU projektu Twin VECTOR. Podílí se na něm s dalšími pěti partnery z Česka, Německa, Finska a Rakouska. „Propojení těchto mezinárodních týmů tak umožní spolupráci na dalším vývoji technologií skladování energie, kterým se projekt věnuje. Právě nové technologie výroby cenově dostupných baterií a zároveň udržitelných po celou dobu jejich životního cyklu mají zásadní význam pro dosažení cílů Zelené dohody pro Evropu. Evropská unie podpoří tento nedávno zahájený projekt  částkou 1,3 milionů eur po dobu tří let,“ informovala Petra Svěráková, tisková mluvčí zlínské univerzity.
Poptávka po bateriích rychle roste a do roku 2030 se podle odborníků očekává mnohonásobný nárůst. Podle požadavků Bruselu musí mít baterie používané v EU vysokou hustotu nabití a kapacitu, musí být ekonomické, odolné, bezpečné a opakovaně použitelné. Rovněž musí být vyrobeny udržitelným způsobem s co nejmenším dopadem na životní prostředí a z šetrných materiálů.
„Tímto náročným úkolem se zabývá konsorcium, které za projektem Twin VECTOR stojí, a společnými silami tak rozšiřuje centrum excelence na Univerzitě Tomáše Bati (UTB). Budovaná síť s mezinárodními odborníky z vědecké a podnikatelské oblasti má vytvořit ‚zásobárnu‘ znalostí o nových bateriích, a to od vývoje v laboratoři až po uvedení na trh,“ řekl prof. Petr Sáha, garant výzkumného směru Energetické a kompozitní materiály v Centru polymerních systémů UTB. „To obnáší i udržitelnou a odpovědnou výrobu systémů skladování energie po celou dobu jejich životnosti. Baterie mají mít vyšší energetickou hustotu při vyšší udržitelnosti a nižších nákladech na výrobu,“ dodal. Sáha.
Projekt se zaměřuje na vývoj udržitelných materiálůpro lithium-iontové baterie, přičemž k výzkumným aktivitám UTB přispívají partneři projektu svými odbornými znalostmi z různých oblastí. Například finský člen projektu VTT Technical Research Centre of Finland Ltd. (Finské technické a výzkumné středisko VTT, dále jen VTT) je konsorciu oporou v oblasti vývoje materiálů, zatímco německý Karlsruhe Institute of Technology (Technologický institut v Karlsruhe, dále jen KIT) přináší své know-how v oblasti analýzy životního cyklu. Rakouský Austrian Institute of Technology (Rakouský technologický institut, dále jen AIT) pak nabízí své znalosti v oblasti systémů skladování energie.
Cílem mají být také nové nápady, které se budou promítat do vědeckých publikací, konferencí, networkingu, dalších projektů EU a konečně i do nových produktů na trhu. Dalším záměrem je rovněž rozvoj sdílení informací mezi jednotlivými partnerskými institucemiza účelem prohloubení výzkumných profilů jednotlivých vědců na UTB.
Česká republika je v EU jednou z tzv. „rozšiřujících se zemí“, tj. zemí s kapacitou pro inovace a výzkum, která má potenciál dále expandovat.

„Intenzivní výměnou myšlenek, výsledků výzkumu a služeb i institucionální spoluprací můžeme UTB nejen zviditelnit v evropském výzkumném prostoru, ale také podpořit EU ve zvyšování konkurenceschopnosti evropských bateriových technologií a dosahování jejích cílů v rámci tzv. Zelené dohody,“ dodala koordinátorka projektu Twin VECTOR Viera Pechancová z Univerzity Tomáše Bati.
Evropská unie podporuje projekt částkou 1,3 milionu EUR, a to v rámci Evropského rámcového programu pro výzkum a inovace známého jako Horizont Evropa.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně