Zlínská radnice a Památník Tomáše Bati se zahalí do modra

28.04.2024 08:01

ZLÍN - Dvě zlínské dominanty, historická budova radnice a Památník Tomáše Bati, se v úterý 30. dubna večer zahalí do modra. Statutární město Zlín se slavnostním nasvícením rozhodlo zapojit do celonárodní připomínky jedné z nejdůležitějších událostí v historii samostatné České republiky, kterou byl 1. května 2004 vstup do Evropské unie.

„V úterý 30. dubna po setmění nastane ten správný okamžik k nasvícení obou městských dominant. Na budově radnice, která bude svítit modře i 1. května, se současně objeví modrá vlajka Evropské unie,“ uvedl primátor Jiří Korec s tím, že nasvícení obou reprezentativních budov je nevšední způsob, jak lidem připomenout významný milník českých dějin.

„Kolemjdoucí uvidí známé stavby v nestandardní podobě. Vznikne tím i příležitost k pořízení atraktivních snímků, což, jak věřím, ocení nejen profesionální fotografové,“ dodala náměstkyně primátora pro kulturu Martina Hladíková.

„V případě Památníku Tomáše Bati se unikátní pohled na nejhodnotnější památku zlínského konstruktivismu naskytne v čase 20:20, který symbolizuje letošní dvacetileté výročí. S nasvícením budovy, které potrvádo 22 hodin, pomohl zlínský fotograf a výtvarník Josef Řezníček,“ poznamenal Tomáš Melzer, tiskový mluvčí zlínského magistrátu.

„Modrý Památník je jednou z novinek letošní sezóny. Neobvyklá nabídka bude pokračovat také 1. května, kdy se uskuteční komentované prohlídky s bezplatným vstupem. Tato akce už je spojená s baťovským Prvním májem, ale kdo bude chtít, může ji pojmout i jako oslavu vstupu republiky do EU,“ řekla náměstkyně primátora Martina Hladíková.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Magistrát města Zlína