Zlín zabodoval v soutěži o nejpřátelštější město k cyklistům

10.07.2021 14:13

ZLÍN – Zlín patří mezi nejpřátelštější česká města k cyklistům. V rámci ankety cykloBAROMETR měst ČR a soutěže Cykloměsto roku 2021 skončil na druhém místě.
„Jde o historicky nejlepší umístění od roku 2016, kdy se začala města podle takzvaného cyklobarometru posuzovat a kdy se také začala cykloměsta vyhlašovat. Anketa využívá metodu podobného průzkumu, který se pravidelně koná v Německu,“ uvedl náměstek primátora města Zlína pro cyklodopravu Michal Čížek.
V rámci ankety cykloBAROMETR měst ČR odpovídají účastníci celostátní kampaně Do práce na kole na 29 různých otázek, které vypovídají o tom, jak jsou v daných městech spokojeni s cyklodopravou. Zlín tentokrát vybojoval celkovou známku 2,4 a umístil se tak na druhém místě hned za Otrokovicemi, které od cyklistů získaly známku 2,26.
„Nejlépe cyklisté ocenili stav infrastruktury (známka 2,1) a stav cyklodopravy (známka 2,15). Komfort na cyklostezkách získal od respondentů známku 2,6 a bezpečnost cyklistů 2,75. On-line dotazník připravila Nadace Partnerství ve spolupráci se spolkem Auto*Mat. Respondenti mohli hodnotit na stupnici od jedné do šesti. Čím nižší celkový průměr, tím lepší výsledek.
Výsledky cykloBAROMETRU se městům společně s výsledky dalších kritérií započítaly do celkového hodnocení soutěže Cykloměsto roku. V této soutěži pořádané v rámci kampaně Do práce na kole skončil Zlín rovněž na druhém místě,“ dodal Michal Čížek.
„Všem velmi děkuji za podporu alternativních způsobů dopravy ve Zlíně,“ vzkázala koordinátorka Do práce na kole za Zlín, Otrokovice a okolí Jana Vybíralová.
Kampaně Do práce na kole se letos za Zlín, Otrokovice a blízké okolí zúčastnilo 1133 pracovníků a zaměstnanců z různých firem a institucí, kteří se rozhodli absolvovat každodenní cestu do práce a zpět na kole, koloběžce, pěšky nebo poklusem. Akce se v rámci České republiky konala letos pojedenácté. Zlín i Otrokovice se připojily až později, letos se do celostátní výzvy zapojila obě města poosmé.
Květnovou výzvou nic nekončí. Ve dnech 13. – 26. září se uskuteční Zářijová výzva, pro kterou pořadatel chystá novou aplikaci Do práce na kole. Tu pro Auto*Mat zdarma vyvíjí cyklonadšenci z agentury pro vývoj mobilních aplikací Ackee.

Vlastimil Langer
Zdroj: Magistrát města Zlína

Foto: Archiv SNZ