Zlín se představí na přehlídce Naše obec, naše radost

10.09.2021 09:27

ZLÍN – Druhý ročník přehlídky Naše obec, naše radost vstoupí do druhého ročníku konání. Prezentace turistické nabídky destinace Zlínsko-Luhačovicko a Východní Moravy nabídne to nejlepší ze svých atraktivit v sobotu 11. září v Luhačovicích.
„Zveme všechny návštěvníky akce do našeho zlínského stánku, ve kterém představíme krásy Zlína. Poradíme tipy, co vidět zajímavého, která místa stojí za to objevit, a to nejen z pohledu unikátní zlínské architektury. Nabídneme také informace pro nadšené turisty a cyklisty. Ti, kteří by rádi objevili Zlín detailněji, se mohou seznámit s produktem nové průvodcovské služby Zóna Zlín. Zajímavostí je, že v rámci ní provází Zlínem vybraní nadšenci z řad veřejnosti,“ sdělila vedoucí oddělení cestovního ruchu, Magistrátu města Zlína Eva Manišová.
Destinační společnost Zlínsko a Luhačovicko je jednou z turistických oblastí Východní Moravy, kam patří také Kroměřížsko, Slovácko nebo Valašsko. Každá z oblastí láká na jinou nabídku – Slovácko na cykloturistiku, folklor a víno, Valašsko na hory a valašské tradice, Kroměřížsko na památky UNESCO, Zlínsko a Luhačovicko zase na městskou turistiku a architekturu, lázeňství a hory, které zatím nejsou tolik objevené. 
„V loňském roce jsme přehlídku pořádali poprvé. Chceme lidem ukázat, jak pestrý náš region je a poradit jim, kam se vydat za zajímavými památkami a architekturou, kde ochutnat lokální dobroty, nebo kam si udělat výlet s dětmi,“ uvedla Jana Pastyříková, manažerka destinační společnosti Zlínsko a Luhačovicko.
„Destinaci propagujeme mimo jiné pomocí turistického blogu nebo pečlivě plánovaných výletů od místních výletníků. Chtěli jsme ale také mít vlastní akci, na které se potkáme s místními i s návštěvníky někde jinde než v online světě,“ doplnila manažerka
Na Lázeňském náměstí bude od 10:30 až do 18:30 hodin hudební program s kapelami, písničkáři, hudebním triem, sbory i tanečníky, který doplní interaktivní dílny pro děti, ale také ochutnávky a drobný prodej regionálních potravin, jako jsou džemy a marmelády, bylinky nebo pivo z lokálního minipivovaru. 
„Přijede blues band, rocková kapela Freedom i tanečníci z místních charlestonových Crazy Flappers. Některé mikroregiony přivezou pěvecký sbor, jiné zase taneční kurzy nebo písničkáře. Ve stáncích lidé najdou jak farmářské dobroty, tak přehled o tom, co všechno se dá na Zlínsku a Luhačovicko zažít nebo objevit,“ prozradila Jana Pastyříková.
V rámci doprovodného program bude v průběhu akce probíhat ochutnávka a drobný prodej lokálních produktů, jakou jsou sušené ovoce, marmelády, bio bylinné výrobky, farmářské produkty, pivo z lokálního minipivovaru, káva z otrokovické pražírny, mošty, sirupy aj.
Organizátor nezapomněl ani na děti a připravil pro ně interaktivní program včetně ukázky řemesel, vyřezávání s řezbářem a tvořivé dílničky. Na místě bude také Filmový uzel Zlín s animační dílnou.
Partnery akce jsou Zlínský kraj, Východní Morava, Lázně Luhačovice, a.s., členové a partneři destinační společnosti: statutární město Zlín, Města Luhačovice, Uherský Brod, Otrokovice a Mikroregiony Luhačovské Zálesí, Valašské Klobucko, Vizovicko, Slušovicko a Bojkovsko.
Na akci je volný vstup. Více na www.zlinsko-luhacovicko.cz.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Magistrát města Zlína