Zlín nečerpá dotace a miliony z nich rozdává, důvod tají

06.03.2022 09:19

ZLÍN  - Před měsícem, přesně 7. února, jsem oslovil primátora města Zlína Jiřího Korce a tiskového mluvčího Tomáše Melzera s žádostí o vyjádření k tomu, proč Zlín nevyčerpal přidělené dotace a pět a půl milionu korun z nich přepustil Mladé Boleslavi. Jenže Zlínský magistrát do dnešního dne mlčí. Třikrát jsem telefonicky hovořil s tiskovým mluvčím, který mě vždy ujistil, že odpověď dostanu. Sehnat telefonicky primátora je nemožné, a proto jsem ho znovu kontaktoval písemně. Ovšem reakce opět žádná. Protože ani měsíc magistrátu nestačil, tak jsem se rozhodl, že už žadonit nebudu.

V krátkosti přiblížím, o co jde. Boleslavský deník zveřejnil 1. února 2022 informaci, že Mladé Boleslavi chyběly peníze na stavbu chodníku a cyklostezky a potřebných 5,5 milionů korun městu přenechal Zlín – zde je odkaz na článek: https://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/na-nebezpecnem-useku-mezi-plazy-a-kolomuty-vyroste-chodnik-i-cyklostezka-2022013.html.
Takže mi to nedalo, a 7. února jsem se obrátil na zlínský magistrát následujícím e-mailem:
Vážený pane primátore,
zasílám Vám odkaz na článek v Boleslavském deníku, který informuje o tom, že Zlín Mladé Boleslavi přepustil dotace ve výši 5,5 milionů korun, které nevyčerpal.

V této souvislosti se na Vás obracím s žádostí o odpovědi na následující otázky:

  • jak se mohlo stát, že Zlín dotace nevyčerpal, přitom právě chodníky ve městě nutně potřebují opravit?
  • do kdy měly být peníze vyčerpány?
  • kdo je za dotace zodpovědný a nemůže se podobná situace opakovat?
  • není nebezpečí, že další dotace pro Zlín mohou být v budoucnu kráceny?
  • jestliže Zlín dotace nevyčerpal, nemohly zůstat peníze v kraji a pomoci obcím na Zlínsku?
  • proč byla příjemcem právě Mladá Boleslav?

Stav některých chodníků ve Zlíně dokumentuji  ZDE 

Jak už jsem v úvodu napsal, dosud jsem zlínskému magistrátu nestál za odpověď. Z mého pohledu se mohu domnívat, že je za tím něco, co veřejnost neměla vědět, takže to svádí ke spekulacím. Teoreticky by se mohlo jednat třeba o osobní automobily pro magistrát jako protislužba nebo o hokej, což je pravděpodobnější, ovšem je to pouze můj dohad.
Nahrává tomu fakt, že primátor Jiří Korec je prezidentem hokejového klubu HC PSG Berani Zlín, který marně bojoval o záchranu v nejvyšší hokejové lize. Ještě v lednu letošního roku, kdy byla naděje na záchranu, sháněl klub posily. V tomto období přišel do Zlína mladoboleslavský obránce Petr Šidlík a zhruba v téže době putovalo ze Zlína 5,5 milionů korun do Mladé Boleslavi. Náhoda? Možná, vždyť náhody se přece občas stávají.
Mlčení magistrátu tak jenom nahrává dalším teoriím a spekulacím. Nehodlám se v nich nijak angažovat, jenom mě vadí neochota představitelů města odpovědět. Navíc Zlín se od loňského prosince chlubí oceněním Nejpřívětivější úřad Zlínského kraje. Ale po mých nynějších zkušenostech bych to rozhodně netvrdil a už ani nečekám odpověď.

Vlastimil Langer

Foto: Karla Havlíková a Vlastimil Langer