Zlín loni hospodařil s přebytkem 148 milionů korun

16.07.2022 14:20

ZLÍN - Hospodaření města Zlína za rok 2021 dopadlo dobře. Vyplývá to ze závěrečného účtu statutárního města Zlína za uplynulý rok, který projednali a schválili zastupitelé. Přes covidovou krizi a další otřesy, které měly dopad na veřejný rozpočet, hospodaření města skončilo v loňském roce přebytkem ve výši 148 milionů korun. Je to dáno zejména šetrným přístupem k veřejným penězům a dobrým inkasem sdílených daní, zejména daní z přidané hodnoty.
„Celkové příjmy města dosáhly v roce 2021 výše 1 974,71 milionu korun a oproti schválenému rozpočtu byly vyšší o sedm procent. V meziročním srovnání byly oproti roku 2020 vyšší o 77,93 milionu korun,“ uvedl Bedřich Landsfeld, náměstek primátora pro oblast financí.
Celkové výdaje města vloni dosáhly skutečné výše 1 826,33 milionu korun Z toho provozní výdaje města tvořily 1 513,09 milionu korun. Ve srovnání se schválenými provozními výdaji došlo k úspoře ve výši 14 %. Velký podíl provozních výdajů směřoval do oblasti dopravy na opravy chodníků, komunikací a zejména na zajištění provozu městské hromadné dopravy, dále do oblasti školství na provoz mateřských a základních škol a na provoz Domu dětí a mládeže ASTRA, další výdaje směřovaly do oblasti sociálních služeb, kultury, sportu,  životního prostředí, rozvoje města a na výkon samosprávy a státní správy v přenesené působnosti.
V loňském roce bylo proinvestováno celkem 313,23 milionu korun, meziročně bylo proinvestováno o 93,4 mil. Kč více. Mezi největší investice se řadí zejména výměna podhledu, vzduchotechniky, osvětlení a bazénové vany haly 25 m bazénu za 32,9 mil. Kč, vybudování kruhové křižovatky na ul. Bartošova a ul. Vodní celkem za 31,2 mil. Kč, zahájení revitalizace v Centrálním parku Jižní Svahy – etapa kráter, část Vodní biotop za 18,7 mil. Kč, vybudování infrastruktury v základních školách za 10,6 mil. Kč, rekonstrukci objektu na ulici Mlýnská v Malenovicích za 10,6 mil. Kč. Uskutečnily se projekty v rámci participativní rozpočtu Tvoříme Zlín a akce jednotlivých komisí místních částí.
V roce 2021 bylo zahájeno několik důležitých staveb, které budou dokončeny v letošním, popř. příštím roce, jedná se například o velkou dopravní stavbu Silniční napojení průmyslové zóny Zlín – východ a parkoviště P + R Zlín – Příluky, která bude dokončena v roce 2023 a probíhá revitalizace tržiště Pod Kaštany Zlín.
„Město Zlín vykazuje trvale nízkou zadluženost. Důležitý je zejména ukazatel „rozpočtové odpovědnosti“, který se dlouhodobě pohybuje nízko a z původních 23,58 % v roce 2018 klesl v roce 2021 na hodnotu 11,01 %. Dle zákona o rozpočtové odpovědnosti má obec hospodařit tak, aby, aby výše jeho dluhu nepřesáhla 60% průměru jeho příjmů za poslední čtyřií roky?“ sdělil Tomáš Melzer, tiskový mluvčí zlínského magistrátu.
Hospodaření města se pravidelně vyhodnocuje a bedlivě sleduje. Součástí Závěrečného účtu roku 2021 je i zpráva auditora. Celoroční hospodaření města přezkoumala a bez nedostatků shledala auditorská společnost H Z Brno, spol. s r.o. Závěr zprávy auditora zní: „Při přezkoumání hospodaření územního celku Statutárního města Zlín za rok 2021 jsme nezjistili žádné chyby a nedostatky“. Tento závěr auditora je stejný již podeváté v řadě.
„Z výše popsaného je jasné, že jsme se snažili hospodařit zodpovědně a můžeme v klidu říci, že město Zlín je i nadále v dobré finanční kondici,“ uzavřel náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

Text a foto: Vlastimil Langer
Zdroj: Magistrát města Zlína