Zlín Film Festival ocení Zlatým střevíčkem Ondřeje Vetchého

22.08.2021 15:47

ZLÍN – Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež udělí letos organizátoři Zlín Film Festivalu českému herci Ondřeji Vetchému. Převezme ji ve středu 15. září na závěrečném festivalovém ceremoniálu.

Ondřej Vetchý se poprvé objevil ve filmu Jiřího Hanibala Leť ptáku, leť! v roce 1978. „Není bez zajímavosti, že tento film získal hlavní cenu na zlínském filmovém festivalu pro děti a mládež v roce 1979,“ upozornila umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala, že tehdy hrál Ondřej malou roli v partě osmáků, kteří vyrážejí na cyklistický školní výlet na Slovensko.

Od té doby jeho výrazný herecký projev zrál, vystudoval konzervatoř a další role se jen hrnuly. Není snad nikdo, kdo by si ho nevybavil jako mile popleteného mladého čerta Janka v Bočanově kultovním snímku S čerty nejsou žerty, který baví snad všechny generace. Velmi výrazná byla i jeho spolupráce s tandemem Jan a Zdeněk Svěrákovi. Ti ho obsadili už ve svém debutu Obecná škola, aby mu potom poskytli jednu z nejsympatičtějších postav v oscarovém Koljovi – byl jí hrobník Brož a Ondřej Vetchý se díky této roli představil divákům na celém světě. Později se v dětském filmu začal objevovat v rolích tatínků či moudrých panovníků.

Herecké výkony jsou však jen jedním z důvodů, proč se organizátoři Zlín Film Festivalu rozhodli ocenit jeho práci.„Jsme nesmírně poctěni, že se tento vynikající filmový a divadelní herec, nositel mnoha ocenění, zapíše do naší filmové síně slávy a s předstihem tak oslavíme jeho významné životní jubileum,“dodala Markéta Pášmová.

„Ondřej Vetchý se při ceremoniálu k ukončení 61. ročníku Zlín Film Festivalu stane již pětadvacátým držitelem tohoto čestného ocenění. Tradice ceny, kterou si ze Zlína oblíbený český herec odveze, sahá do roku 1997, kdy se prvním držitelem stal zlínský režisér hraných filmů pro děti a mládež Josef Pinkava. Loni toto ocenění převzala herečka Eliška Balzerová, předloni zpěvák Karel Gott,“ doplnila Kateřina Martykánová, tisková mluvčí festivalu.
61. ročník zlínského filmového festivalu se koná ve dvou částech, jeho 2. díl se uskuteční od 9. do 15. září 2021.
Vlasti mil Langer
Zdroj a foto: Pořadatelé ZFF