Zlín čeká unikátní výstava

04.03.2024 12:15

ZLÍN - Výstava ukazuje skrze dobové fotografie počátky výroby závodů Baťa při příležitosti 130. výročí od jejich založení. Díky novým technologiím a umělé inteligenci uvidí návštěvníci snímky v barvě a pohybu. „Výstavu s názvem Baťa: 130 let poté připravilo kulturní centrum Živý Zlín ve spolupráci s IS Produkcí a dalšími partnery. V Kolektivním domě ve Zlíně bude otevřena od 5. března do 14. dubna.!“ uvedla Anežka Gavendová z agentury Živý Zlín.

Projekt přinese kromě výběru dobových fotografií ze sbírek sběratele Jiřího Madzii, pořízených před sto pěti lety při příležitosti 25. výročí firmy Baťa, také překvapivou práci s filmem i zážitkový doprovodný program. Součástí bude i virtuální zaměstnanec závodů Baťa, jehož podobu, hlas i reakce vytvořila podle dostupných informací a dobových nahrávek a záznamů také AI.

„Nové technologie nám odhalují detaily historie. Prožíváme bouřlivý rozvoj použití umělé inteligence napříč obory, včetně uměleckého světa. Projekt má otevřít diskusi nad použitím AI, ukázat možnosti práce s fotografiemi a filmem i přinést návod k rozpoznávání reality a upraveného díla,” popsala myšlenku výstavy Jana Kubáčová, ředitelka Živého Zlína.
Unikátní audiovizuální dílo vzniklo během několika měsíců v ateliérech zlínské  IS Produkce. „Umělá inteligence bude velmi brzy schopná rozumět obsahu stejně jako my lidé. Díky AI jsme nyní svědky velmi rychlé evoluce v audiovizuálním světě, která brzy změní způsob, jakým vnímáme filmy nebo fotografie,” specifikoval práci s AI Martin Gazda, jednatel IS Produkce. „Filmy se budou přizpůsobovat divákům, budou reagovat na naše individuální preference a určitě brzy zažijeme také audiovizuální cestování časem a prostorem. Nebudeme jen pasivní diváci, ale aktivní účastníci,” doplnil.
Tři desítky fotografií dokumentují naprosté počátky výroby zn. Baťa ve Zlíně. „V barvě znovu objevujeme historii, její ukrývané detaily, které najednou vystupují z pozadí a umožňují nám vnímat minulost uceleněji, v netušených souvislostech a perspektivách. Animace s pomocí AI je způsob, jak nedovolit vzpomínkám zestárnout, ale dát jim nový smysl,” uvedl Jiří Madzia, majitel původního fotoalba a  autor projektu Baťa: Náš závod je závodem dělníků. 
Atmosféru výstavy dokreslují stroje a artefakty využívané v minulosti při výrobě obuvi a audionahrávky, které mapují život v tehdejším baťovském Zlíně. Více informací na www.kulturazlin.cz.
Vlastimil Langer
Zdroj: Agentura Živý Zlín
Ilustrační foto Tomáše Bati: Archiv SNZK