Zikmundova vila se za přispění Fondů EHP otevře veřejnosti ještě letos

13.06.2022 17:06

ZLÍN - Nadační fond Zikmundova vila získal pro svou činnost podporu Fondů EHP ve výši 3,5 milionu korun. Oceněný projekt, jehož partnerem je norské Muzeum Kon-Tiki a zlínské Technologické inovační centrum, odstartoval v květnu letošního roku a probíhat bude až do dubna 2024. Jeho náplní je rozjezd kulturního programu a zpřístupnění památky veřejnosti. První prohlídky pro veřejnost se uskuteční už v září 2022.
„Miroslav Zikmund považoval za svůj životní úkol otevírat svět lidem. A našim úkolem je teď oplátkou otevřít jeho dům světu. Díky podpoře Fondů EHP můžeme tento krok realizovat už letos, a navíc ve spolupráci s renomovanými partnery,“ uvedl Čestmír Vančura, předseda Nadačního fondu Zikmundova vila. „Lidé se tak budou moci seznámit s domovem Miroslava Zikmunda, ale i s osobností Thora Heyerdahla, o jehož odkaz se stará náš partner, Muzeum Kon-Tiki. Věřím, že z této společnosti by měl Mirek radost,“ dodal Vančura.
Propojení Zikmunda a Hanzelky s norským cestovatelem Heyerdahlem se nabízí. V roce 1947, kdy se Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund vydali na objevitelskou cestu po Africe a Jižní Americe, zahájil Thor Heyerdahl vlastní expedici Kon-Tiki, aby světu ukázal, že národy Polynésie a Jižní Ameriky byly v prehistorických dobách propojeny.
„Obě výpravy měly společný, vedlejší cíl: sblížit lidi tím, že nám přinesou příběhy ze svých cest,” sdělila Liv Heyerdahlová, vnučka cestovatele Heyerdahla a ředitelka Muzea Kon-Tiki. „Je pro nás ctí, že můžeme zahájit spolupráci a přátelství s Nadačním fondem Zikmundova vila. Podělíme se o své příběhy s našimi komunitami a sblížíme se. Nechť se cesta rozběhne,” přeje projektu štěstí Heyerdahlová.
Právě spolupráci se zkušeným a podobně zaměřeným norským partnerem považuje Lenka Šlitrová z Ministerstva financí ČR, které je zprostředkovatelem grantu, za silnou stránku projektu. „Díky tomuto česko-norskému partnerství bude možné propojit myšlenky, objevy a osobnosti cestovatelů Miroslava Zikmunda a Thora Heyerdhala a zachovat jejich odkaz i pro budoucí generace,“ řekla s tím, že p rojekt s názvem Zikmundova vila – brána do světa byl vyhodnocen jako ambiciózní. Měl by tak podpořit rozšíření znalostí o celosvětově významné osobnosti Miroslava Zikmunda a přispět k dalšímu oživení a rozvoji zlínského regionu.
Získané finanční prostředky navýšené o desetiprocentní spoluúčast nadačního fondu pomohou stabilizovat chod, údržbu a propagaci vily. Přispějí také k podchycení správy vzácných sbírek z cest, které si Miroslav Zikmund ponechal v domě. Především ale umožní rychlejší zahájení kulturního programu určeného pro širokou veřejnost. V plánu jsou například výstavy o cestovatelské dvojici H+Z v Oslu a o Thoru Heyerdahlovi ve Zlíně, pravidelné měsíční besedy a také komentované prohlídky.
„V rámci pilotního provozu počítáme s jedním prohlídkovým dnem v měsíci, kdy se ve vile vystřídají až čtyři skupiny vždy o šesti návštěvnících. Vstup bude, stejně jako např. ve vile Tugendhat, možný po rezervaci předem,“ vysvětlila Magdaléna Hladká, ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila, a zároveň doplnila, že smyslem projektu je právě otestovat nastavený režim fungování, jeho ekonomickou i personální náročnost.
Kromě zmíněného Muzea Kon-Tiki je partnerem projektu i zlínské Technologické inovační centrum. Díky jeho zapojení se do vily, která nedisponuje bezbariérovým přístupem, budou moci podívat i osoby se sníženou pohyblivostí, a to prostřednictvím virtuální reality. Podle Lukáše Trčky, jednatele Technologického inovačního centra, je spolupráce na projektu virtuálního zpřístupnění Zikmundovy vily výzvou i splněným snem zároveň.
„Otevřít tento svatostánek všech cestovatelů a dobrodruhů prostřednictvím 3D prohlídky široké veřejnosti je příležitostí, kterou chceme uchopit v nejvýše dostupné kvalitě. Poznání umožněné touto technologií jsme doposud používali pro práci v kariérních tématech a průmyslových aplikacích,“ popsal Trčka a naznačil, že díky tomuto projektu rozšíří TIC portfolio realizací a věří, že bude inspirovat další vlastníky či provozovatele zajímavých objektů, které není možné snadno zpřístupnit veřejnosti k fyzické prohlídce, aby následovaly vzor Zikmundovy vily. „Přispíváme tak současně k naplňování nové identity Zlínské kraje – Kraje bez hranic,“ dodal Trčka.
O Zikmundově vile
Dům byl postaven ve funkcionalistickém stylu firmou Baťa v letech 1934-1935, a to jako služební byt pro prvního hejtmana zlínského okresu, vládního radu, JUDr. Josefa Januštíka, který zde žil v pronájmu s ženou Marií do roku 1953. Už v roce 1942 ale vilu od firmy Baťa koupil oscarový režisér, Elmar Klos – syn Marie Januštíkové z prvního manželství. Klos tak zajistil rodičům bydlení i po odchodu vládního rady do penze. V roce 1953 byli Januštíkovi kvůli nepohodlnosti komunistickému režimu vyhoštěni ze Zlína. Klos tak objekt s rozlehlou zahradou čítající téměř 9 000 m2 prodal cestovateli Miroslavu Zikmundovi, který společně s Jiřím Hanzelkou zpracovával v té době ve zlínských ateliérech své filmy z cest. Zikmund vilu nechal v témž roce přestavět dle návrhu architekta Zdeňka Plesníka do dnešní podoby. O vybavení interiéru se postaral designér Miroslav Navrátil. Od roku 2000 je dům společně se zahradou zapsán mezi kulturní památky. Miroslav Zikmund na Nivách strávil téměř 70 let. Vilu prodal až v roce 2020, a to zlínskému podnikateli, Čestmíru Vančurovi. Vančura ve shodě s přáním Miroslava Zikmunda založil nadační fond, který se v současnosti o dům stará. Díky podpoře Fondů EHP se unikátní prostor opředený celou řadou příběhů otevře po téměř 90 letech privátního užívání široké veřejnosti.
Vlastimil Langer
Zdroj: Nadační fond Zikmundova vila
Foto: Wikipedia