Zemětřesení v Turecku nebo evakuace obyvatel v postižených oblastech bude tématem Mezinárodní konference CrisCon

12.09.2023 14:03

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Mezinárodní konference CrisCon je tradičně místem setkání odborníků se zaměřením na krizové řízení, ochranu a bezpečnost obyvatelstva. Uskuteční se ve dnech 13. a 14. září v Uherském Hradišti.
„Cílem konference je představení aktuální bezpečnostní situace a především diskuze odborníků umožňující předávání cenných poznatků. Klíčová témata letošního ročníku jsou opět aktuální. Například zemětřesení v Turecku, kdy se k této problematice vyjádří mimo jiné  Němčík, jenž Velel jednotce Hasičského záchranného sboru České republiky, která přijela tureckým kolegům na pomoc. Následovat budou přednášky členů Urban Search and Rescue (USAR) týmu a lékařů, kteří v únoru zasahovali v Turecku přímo v místě postiženém zemětřesením,“ uvedla Petra Svěráková, tisková mluvčí zlínské univerzity.
„Účastníci budou mít možnost sledovat prezentaci od uznávaných odborníků, zapojit se do diskuzí a sdílet zkušenosti z praxe. Bude to jedinečná příležitost k navázání nových kontaktů s odborníky z různých oblastí zájmu“, je přesvědčena děkanka fakulty Zuzana Tučková.
Nebo, s ohledem na v Evropě rostoucí bezpečnostní napětí a stoupající počet přírodních katastrof, možnosti evakuace zdravotnických zařízení a možnosti řešení kritické infrastruktury ve zdravotnictví.
Odpolední sekci bude moderovat Miroslav Štěpán a bude věnována problematice evakuace zdravotnických zařízení vzhledem k bezpečnostnímu napětí a stoupajícímu počtu přírodních katastrof, O své zkušenosti k tématu evakuace se podělí odborníci z Nemocnice na Homolce, Fakultní nemocnice Ostrava, Uherskohradišťské nemocnice a.s. a rovněž specialisté ze základních složek integrovaného záchranného systému.
Velkou novinkou letošního ročníku bude diskuze u kulatého stolu na téma Kritická infrastruktura ve zdravotnictví. Toto téma je aktuální s ohledem na nové předpisy přijaté Evropskou unií. Vedle specialistů některých zdravotnických zařízení se zúčastní i odborníci ze státní správy včetně Ministerstva zdravotnictví ČR.
Konference CrisCon vytváří prostor pro významné setkání odborníků z různých oblastí, kteří se zajímají o krizové řízení, ochranu a bezpečnost obyvatel. Konference poskytuje jedinečnou příležitost k rozvoji, vzdělávání a diskuzi pro všechny účastníky.
„Již podle počtu a seznamu přihlášených návštěvníků si troufáme říct, že se bude jednat o nejpočetnější ročník konference, který jsme doposud organizovali,“ dodala Kateřina Víchová, hlavní organizátorka konference.
Letošní ročník konference se uskuteční pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše, starosty města Uherské Hradiště Stanislava Blahy i rektorů pořádajících vysokých škol Milana Adámka (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně), Vojtěcha Petráčka (České vysoké učení technické v Praze) a ředitele ústavu soudního inženýrství Karla Pospíšila (Vysoké učení technické v Brně).

Pro více informací doporučujeme navštívit oficiální webovou stránku konference www.criscon.cz.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně