Ze Vsetína do Rožnova se opět jezdí zkratkou přes Valašskou Bystřici

03.12.2022 07:30

VELKÁ LHOTA - Cenově největší investiční stavbu dokončenou v letošním roce převzalo Ředitelství silnic Zlínského kraje na konci listopadu od sdružení firem na Vsetínsku. Po roce a půl stavebních prací a dopravních omezení je nyní plně průjezdná silnice mezi Velkou Lhotou a Valašskou Bystřicí, kterou motoristé s oblibou využívají k rychlému spojení ze Vsetína do Rožnova pod Radhoštěm.

„Předmětem díla byla stavební úprava silnice III/05726 v celkové délce 2 770 metrů. Rekonstruovaný úsek silnice se nachází v extravilánu mezi obcemi Velká Lhota a Valašská Bystřice. Rekonstrukce silnice spočívala v obnově asfaltových vrstev s provedením lokálních oprav deformací, někde byla zhotovena kompletní konstrukce vozovky ve stávající trase s rozšířením na požadovanou šířku 6,5 metru, ve směrových obloucích ještě více. Bylo zajištěno odvodnění včetně rekonstrukce propustků,“ informoval Vojtěch Cekota, tiskový pracovník ŘSZK.
„Původní silnice měla místy šířku jen 4,5 metru a zejména v zimě byl problém, aby se zde projíždějící vozidlo vyhnulo například s autobusem,“ poznamenal ředitel ŘSZK Bronislav Malý.
Stavba byla rozdělena do několika etap a probíhala v návaznosti na financování souběžných staveb dotčenými obcemi Velká Lhota (výstavba nástupišť autobusových zastávek a chodníků) a Valašská Bystřice (výstavba nástupišť autobusových zastávek, chodníků, opěrné zídky z palisád a přeložka veřejného osvětlení).
„Konečná cena za tuto zakázku činí 197,459 milionu korun (vč. DPH), což řadí tuto stavbu jako cenově největší dokončenou v roce 2022. Stavba byla spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 85 procent z uznatelných nákladů projektu. Stavební práce byly zahájeny v květnu 2021,“ dodal Vojtěch Cekota.
„Jde o jeden z mála případů, kdy se nám podařilo získat peníze z evropských fondů pro rekonstrukci silnice III. třídy. Konkrétně tato silnice totiž představuje dopravní propojení obcí Bystřička, Velká Lhota a Valašská Bystřice se silnicí I/57. Zároveň tvoří náhradní trasu silnic I/57 a I/35 v případě omezení provozu či dopravních komplikací ve směru Vsetín – Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm. Přestože jde o silnici III. třídy, je poměrně hojně využívaná,“ upřesnil Bronislav Malý. Podle sčítání dopravy před rekonstrukcí tudy projíždělo v pracovních dnech téměř 2 000 vozidel za 24 hodin.
Vlastimil Langer
Zdroj: Ředitelství silnic Zlínského kraje
Foto: P. Zedková