Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje má nové vozy za 20 milionů korun

17.03.2021 07:23

ZLÍNSKÝ KRAJ – Za účasti představitelů Zlínského kraje coby zřizovatele uvedla v úterý 16. března Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje do provozu šest nových vozů: čtyři sanitky, speciální vozidlo pro zvládnutí mimořádných událostí a automobil pro úsek krizové připravenosti. Jejich pořízení vyšlo na celkem 20 milionů korun.
„Hejtman Radim Holiš si osobně vyzkoušel nové sanitky, s nimiž začnou záchranáři jezdit ve Zlínském kraji. Poděkoval jim za práci, která přináší lidem štěstí, pokud se při výjezdu podaří naplnit ten hlavní smysl - záchranu lidských životů,“ uvedla tisková Helena Mráčková z Tiskového oddělení zlínského kraj.
Náměstkyně pro zdravotnictví Olga Sehnalová zdůraznila, že auta bez lidí by nezmohla nic a vždy je potřeba vidět vysoce odbornou práci zdravotníků, kteří je používají. Poděkovala záchranářům za jejich obětavost a nasazení, stejně tak jako předsedkyně sociálního výboru zastupitelstva Alena Gajdůšková, která zároveň podotkla, že záchranka je někdy zneužívána k neopodstatněným výjezdům. S poděkováním pracovníkům ZZS ZK se připojil také předseda výboru pro dopravu Jakub Zach.
„Naše auta jsou extrémně namáhána a každý rok ujedou velké množství kilometrů. Pravidelná obměna vozového parku je tak nutností. A nám se to daří, z čehož máme radost. Nová vozidla začnou ihned sloužit. Nahradí ta, která jsou již stará a opotřebovaná,“ vyjádřil se k obnově vozového parku ředitel ZZSZK Josef Valenta.
V případě čtyř sanitek jde o moderní typ VW Transporter, který ve srovnání se starším provedením poskytuje záchranářům výrazně více místa k práci. Jde o mobilní jednotky intenzivní péče s kufrovou nástavbou, s velmi jednoduchým ovládáním a vysokou mírou bezpečnosti. Cena jedné sanitky dosáhla výše téměř 3,4 milionu korun, všechny byly pořízeny z investičních prostředků ZZS ZK.
Speciál pro zvládnutí mimořádných událostí typu Iveco Daily je teprve druhým vozidlem tohoto typu ve Zlínském kraji. Umožňuje hned dva druhy využití. Pro případ akutního výjezdu k velké nehodě je vozidlo vybaveno značným množstvím zdravotnického materiálu a pomůcek pro ošetření většího počtu postižených.
„Při plánovaném nasazení vozidla, například v rámci velkých kulturních či sportovních akcí, je posádka navíc schopna připravit zázemí pro ošetření včetně zajištění vlastní energetické nezávislosti a osvětlení. Náklady na pořízení tohoto speciálu přesáhly částku 4,7 milionu korun, nákup byl financován z peněz poskytnutých státem na krizovou připravenost,“ dodala krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
Úsek krizové připravenosti ZZS ZK má nově k dispozici vůz typu VW Amarok. Využíván bude především v rámci krizového řízení organizace a jako doprovodné vozidlo týmu biologické ochrany. Z toho důvodu je vybaveno velkým nákladovým prostorem, aby mohlo bezpečně přepravovat vše potřebné pro zajištění této činnosti. Uplatnit jej lze také při servisních zásazích a přepravě materiálu. Cena vozidla činí téměř 1,7 milionu korun, nákup „záchranka“ zrealizovala s využitím externího zdroje, konkrétně Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj