Zdravotníci z Baťovky podali už více než 150 tisíc dávek vakcíny proti onemocnění covid-19

30.11.2021 12:08

ZLÍN - Počet dávek vakcín proti onemocnění covid-19 podaných zdravotníky Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně překročil v pondělí 29. listopadu číslo 150 tisíc. Baťovka tak svou aktivitou a nasazením významně přispívá k ochraně obyvatel Zlínského kraje před touto nemocí.

„I pro nás jde o významný milník, za dosažením počtu 150 000 aplikovaných dávek stojí obrovské úsilí našich zaměstnanců, externích spolupracovníků a celého organizačního týmu, který očkování zajišťuje. Jim všem patří obrovské poděkování,“ vzkázal Michal Pisár, primář urgentního příjmu zlínské nemocnice a koordinátor očkovacího centra.

S očkováním proti onemocnění covid-19 začala Baťovka hned zkraje letošního roku, kdy dostala první vakcíny. Počet aplikovaných dávek se začal rychle zvyšovat po 26. dubnu, kdy ve spolupráci se Zlínským krajem otevřela Velkokapacitní očkovací centrum ve zlínské PSG aréně. V době největšího zájmu v něm dokázal tým zdravotníků naočkovat až 1 200 lidí denně. Celkem se ve Velkokapacitním očkovacím centru podařilo aplikovat do poloviny srpna, kdy byl jeho provoz ukončen, cca 100 tisíc dávek vakcíny,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Renáta Večerková.

Od uzavření centra v PSG aréně organizuje Baťovka očkování ve svém areálu. Očkovací centrum je zřízeno v 1. pavilonu (U14). „V posledních týdnech registrujeme zvyšující se zájem o očkování, za což jsme rádi. Vakcína je v současnosti nejúčinnější ochranou před nemocí covid-19. Kapacita našeho očkovacího centra je dostatečná, volné termíny máme i na další den, “ konstatoval Michal Pisár.

S propagací očkování jako nejúčinnější ochrany proti nemoci způsobené novým typem koronaviru pomáhají i dobrovolníci. Například osmnáctiletý Radim Kastner, student čtvrtého ročníku střední zdravotnické školy ve Zlíně, spustil kampaň, ve které vyzývá k očkování formou plakátu, připomínajícího nábory americké armády za II. světové války.
„Plakát má představovat sílu, odvahu a nezlomnost zdravotních sestřiček, a všech ostatních zdravotníků, kteří každý den bojují proti covidu. Tímto způsobem je chci podpořit a vyjádřit jim svůj obdiv. Hlavním nápisem My to zvládneme zase odkazuji na lepší budoucnost. Tu si ale musíme vytvořit sami, a to i tím, jak se v této složité době rozhodneme,“ vysvětlil Radim Kastner záměry své aktivity.
Vlastimil Langer

Zdroj: Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně
Pod foto: Plakát
Radima Kastnera