Zastupitelé schválili program regenerace památek na léta 2023 až 2027

20.09.2022 08:57

KROMĚŘÍŽ - Zhruba osm desítek kroměřížských kulturních památek je po schválení městským zastupitelstvem zařazeno do Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón pro léta 2023 až 2027.
„Zařazení do programu je podmínkou pro případné čerpání dotace z programu ministerstva kultury na obnovu památek. Program významně pomáhá při udržování památek v historickém centru města a jeho okolí, což má pozitivní vliv také na cestovní ruch,“ řekla místostarostka Daniela Hebnarová.
Do programu byly zařazené domy, sochy, kříže i objekty v Podzámecké zahradě, která patří mezi památky zapsané na seznam UNESCO. Vlastníkem zmíněných objektů je město, privátní subjekty i církev. „Oprava všech památek se ve zmíněném období zvládnout nedá. Počet památek, které se podaří opravit, se bude odvíjet od výše dotace, kterou město získá,“ dodala Hebnarová. Nejnákladnější oprava ze všech zařazených památek čeká městské kino Nadsklepí, kde se odhady pohybují kolem 30 milionů korun.
V období 2018 až 2022 se v Kroměříži díky programu podařilo realizovat téměř tři desítky oprav celkem za více než 24 milionů korun. „Státní dotace z toho činila zhruba devět milionů korun, zbytek hradili vlastníci památek a město,“ doplnila Hebnarová.
„O tom, jaké konkrétní památky se budou v daném roce opravovat, rozhoduje zastupitelstvo, a to až po přidělení dotace od ministerstva kultury. Město Kroměříž čerpá peníze z jím vypsaného programu zhruba 20 let a na opravu památek v městské památkové rezervaci tak získalo již téměř 50 milionů korun,“ vysvětlil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj: Městský úřad Kroměříž
Ilustrační foto: Archiv SNZ