Zastupitelé schválili koupi bývalé kotelny na Zacharu, mohlo by zde být parkoviště či park

14.09.2022 13:34

KROMĚŘÍŽ - Město koupí za 3,5 milionu korun bývalou kotelnu ve Francouzské ulici. Rozhodli o tom kroměřížští zastupitelé. „Jedná se o problematický objekt, ve kterém několikrát hořelo, a dokonce zde umírali lidé. Plánujeme demolici budovy a z nebezpečné lokality, které se lidé vyhýbali, chceme vytvořit příjemné a užitečné veřejné prostranství,“ uvedl místostarosta Karel Holík.
Podle něj by zde město mohlo vybudovat parkoviště nebo odpočinkovou lokalitu se zelení. „Parkovací místa na Zacharu citelně scházejí, určitě je to jedna z variant. Další možností je parková úprava prostranství. Určitě se zeptáme místních obyvatel, co by preferovali,“ doplnil Holík.
Město by na záměr mohlo získat dotaci od státu. „Jedná se o program na revitalizaci brownfieldů, tedy území se starou stavební zátěží, například s chátrajícími bývalými průmyslovými objekty či právě kotelnami. Město by mohlo získat až polovinu takzvaných způsobilých výdajů,“ popsal vedoucí odboru investic Libor Pecháček. Odhadované náklady na koupi a demolici budovy a na úpravu veřejného prostranství se pohybují kolem sedmi milionů korun.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž