Zámek Vsetín ovládne kouzlo Velikonoc

02.04.2022 17:16

VSETÍN - Pestrou mozaiku lidových tradic a zábavy spojenou s obdobím svátků nastupujícího jara nabídne oblíbená akce Muzea regionu Valašsko s názvem Velikonoce na zámku, která se vrací v neděli 3. dubna po dvou letech do zámku Vsetín. Od 14 do 17 hodin si návštěvníci mohou v rámci jednoho vstupného projít i všechny zdejší výstavy, expozice a další lákadla, včetně Templářského sklípku a vyhlídky na věži.
„Návštěvníci si budou moci uplést vlastní pomlázku, nazdobit kraslice různými technikami, pochutnat na tradičních dobrotách nebo nakoupit na velikonočním jarmarku. Zaujme je jistě  nová výstava Kraslice a výšivka z Rožnovska. Na děti čeká Jarní pohádka U modré tůňky v podání Divadélka Leonka, tvořivé dílny či velikonoční pátračka o kraslice. Tradiční folklorní pásmo s písněmi, tanci i závěrečným vynášením Mařeny letos obstará známý valašský soubor Malá Jasénka,“ informovala mluvčí muzea Jiří Koňařík. 
„Přijďte s námi oslavit příchod jara a připomenout si velikonoční tradice našich předků. Tato akce, která patří k nejoblíbenějším v našem kulturním kalendáři, měla v posledních dvou letech stopku z důvodů epidemiologických opatření. Teď už konečně může proběhnout a navíc bez jakýchkoliv omezení. Všechny srdečně zveme a moc se na vás těšíme,“ vzkázala kurátorka akce Milada Fohlerová.
Muzeum regionu Valašsko připravilo programy s velikonoční tématikou i v dalších svých pobočkách. „V nově zrekonstruovaném a nedávno znovuotevřeném zámku Kinských ve Valašském Meziříčí proběhne v sobotu 9. dubna oblíbená akce Velikonoce v muzeu. Stejný den oficiálně startuje sezona na zámku Lešná u Valašského Meziříčí, který bude až do neděle 17. dubna vyzdoben velikonočními a jarními dekoracemi. Objekt bude prozatím návštěvníkům otevřen jen o víkendech od 9 do 16 hodin a přístupný už bude i zdejší zámecký park, ve kterém probíhala od podzimu rozsáhlá údržba,“ doplnil Jiří Koňařík.
Další informace jsou na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo @muzeumregionuvalassko.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Muzeum regionu Valašsko