Zahájení 63. Zlín Film Festivalu připadne letos na Den dětí

05.03.2023 12:05

ZLÍN – Organizátoři nejstaršího a největšího festivalu filmů pro děti a mládež na světě představili letošní znělku i plánovanou podobu jeho 63. ročníku. Ve svém programu se festival opět zaměří na propojování generací, ale také na oslavu československé animace nebo skandinávské web seriály pro mladé. Zlín Film Festival se letos uskuteční od čtvrtka 1. do středy 7. června 2023.
„Naší snahou je ukázat to nejlepší ze světové tvorby pro děti a mládež a nabídnout alternativu k běžně dostupnému audiovizuálnímu obsahu. Současně chceme prostřednictvím filmu vzdělávat, rozšiřovat povědomí o okolním světě, otvírat a následně diskutovat o aktuálních tématech,“ shrnul v obecné rovině prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.
Podobu letošního ročníku naznačuje už festivalová znělka z dílny Michala Baránka a Zdeňka Macháčka, který je současně autorem vizuálu. Její hudební doprovod vytvořil Filip Vojtěch moderním remixem původních fanfár provázejících zlínský festival již desítky let. „Festival bude barevný, hravý, mnohovrstevnatý. Chce zaujmout a k festivalovému dění ještě více přitáhnout mladou generaci teens,“ nastínila výkonná ředitelka ZFF Jarmila Záhorová a doplnila, že kromě jiného vzniklo v rámci příprav i speciální video pro pedagogy s Janem Čenským. „Věříme, že s jeho pomocí si učitelé se svými žáky návštěvu kina během festivalu ještě více užijí.“ 
Ve svém filmovém programu nabídne festival i letos soutěžní snímky v tradičních kategoriích, do kterých mohli tvůrci přihlašovat své filmy až do 1. března. „U příležitosti 100. výročí narození Břetislava Pojara chystáme sekci věnovanou světově uznávané československé animaci. Připomeneme zde i tvorbu Miroslava Štěpánka, Jiřího Trnky, Zdeňka Milera, Jiřího Brdečky či Vlasty Pospíšilové. Tématu animované tvorby se bude festival věnovat ve filmovém, doprovodném i odborném programu. V rámci něj se chystají i speciální lektorské úvody s ukázkami různých typů animace,“ sdělila umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.
Dramaturgie festivalu chce také reagovat na trend v oblasti seriálů pro teenagery v rámci nově vzniklé sekce Evropské webseriály pro mladé publikum. „Letos ji odstartujeme pilotním ročníkem zaměřeným na skandinávskou produkci a každý den festivalu tak přineseme jeden seriál s tématikou odrážející současné problémy dospívajících- identita, přistěhovalectví, coming out, šikana a další,“ přiblížila Markéta Pášmová.
Neodmyslitelnou součástí festivalového programu je i Salon filmových klapek, jehož 26. ročník odstartuje už 7. března vernisáží v pražském Divadle Hybernia. Odtud se vydá do Liberce-Vratislavic, Mladé Boleslavi, Olomouce, Brna a do Zlína, kde vyvrcholí tradiční aukcí v neděli 4. června v Kongresovém centru Zlín. Prostřednictvím Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN výtěžek dražby putuje k začínajícím talentovaným filmařům. „Důkazem, že se peníze vynakládají smysluplně, jsou úspěchy podpořených filmů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Jeden příklad za všechny, hned osm námi podpořených filmů je v letošní nominaci na Českého lva,“ doplnila Markéta Pášmová.
Další významnou doprovodnou akcí bude 8. ročník Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín 2023, který je již tradičně největší běžeckou událostí ve Zlínském kraji, a odstartuje v neděli 4. červnu v 10 hodin dopoledne od Kongresového centra. „Rádi bychom letos pokořili hranici 2000 běžců na startu,“ uvedla Jarmila Záhorová.
Jako v předchozích letech bude součástí festivalu i další bohatý doprovodný program na řadě míst ve Zlíně. „Jsme rádi, že s námi letos ve Zlíně oslaví své krásné 100. výročí od zahájení vysílání Český rozhlas. A slavit bude také Česká televize, respektive její stanice ČT:D, která už 10 let rozdává radost dětem nejen přes televizní obrazovku, ale i u nás na festivalu v Domě ČT,“ řekla Jarmila Záhorová.
Již posedmé se festival oficiálně uzavře Mikulovskými ozvěnami Zlín Film Festivalu. Jejich konání je letos naplánováno na termín od 13. do 15. června.

Vlastimil Langer
Zdroj: FILMFEST, s.r.o.
Ilustrační foto: Archiv SNZK