Zahájena byla stavba dalšího úseku dálnice D55 Staré Město – Moravský Písek

09.09.2021 08:36

ZLÍNSKÝ KRAJ, STARÉ MĚSTO  – Slavnostní zahájení výstavby další části dálnice D55 v úseku Staré Město – Moravský Písek se uskutečnilo v úterý 7. září. Investorem stavby za 1,952 miliardy korun bez DPH bude stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic ČR. Úsek v délce 8,8 kilometru by měl být zprovozněn v roce 2024.

Na slavnostním zahájení nechyběli ani hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a jeho náměstek pro dopravu Radek Doležel. „Jsem rád za každý kilometr dálnice, který u nás vznikne, protože tím zkvalitníme řidičům cestování a ulevíme přetíženým silnicím. A pevně věřím, že během podzimu začneme také s dlouho očekávanou výstavbou úseku dálnice D49. Apelujeme na stát a jako kraj děláme maximum pro to, abychom s ní mohli začít. Nyní čekáme na rozhodnutí rozkladové komise ministerstva dopravy, která má ve věci rozhodnout,“ řekl hejtman Radim Holiš.

Vedení trasy nového úseku je navrženo podél železniční trati Břeclav – Přerov, povrch dálnice bude cementobetonový. Stavba začíná za mimoúrovňovou křižovatkou Staré Město-jih, kde navazuje na předchozí již budovanou stavbu Babice – Staré Město, a končí provizorním napojením na silnici II/427 severně od Moravského Písku. Součástí stavby je i provizorní napojení na silnici I/50 u Starého Města pro případnou dřívější realizaci stavby.
„Na trase nového úseku je navržena mimoúrovňová křižovatka Nedakonice, která bude sloužit k napojení přilehlých obcí na dálniční síť. U Nedakonic je na základě výsledků hlukové studie navržena i protihluková stěna o délce 446 metrů a výšce čtyři metry, která ochrání obyvatele vesnice před hlukem z dálnice, sdělila krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
Úsek mezi Starým Městem a Moravským Pískem je jedním ze souboru staveb, které po svém dokončení vytvoří ucelenou dálnici D55 a nejrychlejší spojení Olomouce a Ostravy s Břeclaví a Bratislavou. Dálnice D55 odvede tranzitní dopravu z center 18 měst a obcí, což významně zlepší životní podmínky obyvatel. Motoristům přinese využití D55 větší bezpečnost, vyšší komfort i výrazné zkrácení jízdní doby.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj