Začíná tour po současném umění. Kromě galerií láká na slam poetry, film, architekturu i uměleckou burzu

13.10.2023 14:21

ZLÍN - Sedmý ročník festivalu, který provede návštěvníky současným uměním se ve Zlíně uskuteční v sobotu 14. října. Festival Art Tour provede zájemce během odpoledne po pěti místech a představí nejrůznější formy umění, od klasické výstavy přes performance až po slam poetry nebo burzu umění. 

„Akce startuje ve 13 hodin v Galerii Kabinet T. komentovanou prohlídkou výstavy Mléčný protest umělkyně Denisy Langrové. Další zastávkou je galerie Výtah Space v budově 14, kde se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy Expedice 37 s Radkem Michálkem a následovat bude slam poetry performance v podání Michala Schmidta. 

Chybět nebude ani architektonická složka. O tu se postará Lucie Šmardová, kterou Zlíňáci znají především díky procházkám Zóna Zlín a Zlínskému architektonickému manuálu. Tentokrát se během procházky zaměří na vizuální smog, sraz bude v 15.30 před Galerií Kabinet T,“ uvedla Hana Kovaříková z pořádající Galerie Kabinetu G. 

Další cesta bude směřovat do Photogether Gallery na vernisáž výstavy Fearlessness. Tato galerie zároveň poskytla záštitu jedné z největších novinek letošního ročníku, kterou je burza umění. Otevřena bude od 18 hodin ve 44. budově.

Galerie Komnata se zapojí komentovanou prohlídkou Svnjítě Alžbětko Vocelové. V 19.15 pak začne na zámku Zlín promítání filmu Fuga na černých klávesách z roku 1964. Následně se návštěvníci přesunou na vícekanálovou projekci v podchodu u autobusového nádraží v podání Vojtěcha Skácela. Tato část programu bude mít podobu menší a dočasné projekce s performancí. Vedle vytvoření dialogu-mostu mezi aktéry, má být cílem akce vyprovokování debaty týkající se současné role a funkce umění vůbec.

„Závěr uměleckého tour bude patřit koncertům. Ve 44. budově bude pokračovat burza umění a od 21 hodin postupně vystoupí interpreti nejrůznějších žánrů od zlínské producentky a zpěvačky Nanashi, přes mladého pražského umělce vystupujícím pod jménem Princip až po Athenu Chlebovou nebo producenta a multiinstrumentalistu Rainera. Vše uzavře svým DJ setem Serb 686,“ doplnila Kovaříková.

Festival Art Tour letos pod tímto názvem funguje poprvé, ale navazuje na letitou tradici Gallery Tour. Organizátoři se rozhodli rozšířit své působení i mimo klasické galerijní prostory a tyto změny se promítly také do názvu projektu. 

Vstup na akci je zdarma, vstupné na navazující program v budově 44 činí 99 Kč. Festival pořádá Galerie Kabinet T. za podpory kulturního a kreativního centra Živý Zlín, Ministerstva kultury České republiky a statutárního města Zlína ve spolupráci se spolkem aArchitektura a dalšími organizacemi, galeriemi a institucemi.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Galerie Kabinet T.