Začíná přestavba mostu ve Valašské Polance

26.05.2024 11:46

VALAŠSKÁ POLANKA - Přípravné stavební práce začínají v těchto dnech na mostě ve Valašské Polance. Původní betonový most, který se za bezmála sto let používání dostal do velmi špatného stavu, bude odstraněn a na jeho místě bude vybudován za 25,7 milionu korun nový mostní objekt. Motoristé budou místo stavby objíždět po silnici I/57 a místních komunikacích.

„Vzhledově zajímavý betonový most přes říčku Senici na silnici III. třídy, která vede ve Valašské Polance k železniční stanici, se za léta provozu a působení povětrnostních vlivů dostal do velmi špatného technického stavu. Most pochází z roku 1929. Ředitelství silnic Zlínského kraje proto připravilo jeho kompletní přestavbu,“ uvedl Vojtěch Cekota, tiskový pracovník ŘSZK.

Most bude oboustranně vybaven chodníky. Volná šířka mostu bude devět metrů, délka přemostění 20,5 metru. Součástí stavby jsou související nezbytné úpravy silnice III/05742 před a za mostem, úprava a napojení chodníků na stávající, pročištění koryta včetně opevnění svahů kamennou rovnaninou. Břehy koryta toku budou opevněny v rozsahu nutném pro vytvoření ochrany spodní stavby mostu.

„Zhotovitelem stavby bude firma KKS, spol. s r. o., Zlín. Smluvní cena za tuto zakázku činí 25,652 milionu korun (včetně DPH). Stavba bude financována z prostředků Ředitelství silnic Zlínského kraje. Stavební práce budou probíhat do konce listopadu, úplné dokončení bude na jaře 2025.

Stavba bude probíhat za úplné uzavírky. Provoz bude zajištěn po objízdné trase, která bude vedena po místní komunikaci na pravém břehu řeky Senice. Provoz na objízdné trase bude jednosměrný s výhybnou, případně bude regulován světelným signalizačním zařízením s použitím indukční smyčky. Pro pohyb pěších bude v blízkosti stavby postavena provizorní lávka s rozpětím 27 metrů.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Ředitelství silnic Zlínského kraje