Začíná 77. sezóna v Městském divadle Zlín

09.09.2022 08:13

ZLÍN - Dvě mladé tváře v hereckém souboru a Josef Morávek jako nový ředitel – tak začíná 77. sezóna v Městském divadle Zlín. Nabídne čtyři české premiéry, komedie i velký muzikál.  Divadelníci ji otevřou 10. září českou premiérou americké hry Mary Page Marlowe a 17. září slavnostním Galavečerem, na kterém se dozvíme jména nejoblíbenějších herců minulé sezóny. 
„Živá kapela složená ze špičkových muzikantů a pestrý program, ve kterém se představí téměř celý herecký soubor. Tak bude vypadat Galavečer, který v sobotu 17. září v 19.00 oficiálně otevře 77. sezónu. Kromě příjemné zábavy se účastníci dovědí, jak dopadla anketa Aplaus a kteří z herců si tentokrát odnesou domů skleněnou sošku z dílny výtvarníka Jiřího Vosmíka. Zjistí také, která inscenace minulé sezóny u diváků nejvíc bodovala a komu Josef Morávek udělí svou první cenu ředitele,“ sdělila tisková mluvčí divadla Veronika Jurčová.
Zmínila rovněž, že kdo chce výrazně ušetřit na vstupném, neminout žádnou novou inscenaci ve Velkém sále a dostat se ke vstupenkám v předprodeji o dva dny dříve než ostatní, pro toho je sezónní předplatné tou nejlepší volbou. „V září je nejvyšší čas abonmá obnovit nebo zakoupit.  V české premiéře Městské divadlo Zlín pozve na Mary Page Marlowe a Albion, na osvědčené komedie Muž pod postelí a Dámský krejčí, slavné drama Koně se střílejí a muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení,“ řekla mluvčí.
Původně avizovanou Hru, která se zvrtla, divadelníci odložili. Namísto ní uvedou právě francouzskou komedii Georgese Feydeaua Dámský krejčí. „Komedii Hra, která se zvrtla musíme odsunout. Jednu z hlavních rolí v ní hraje technologicky náročná výprava, a ta je pro nás při současných cenách ekonomicky nerealizovatelná. Ve stejném žánru uvedeme jinou skvělou komedii,“ vysvětlil ředitel divadla Josef Morávek. 
Herecký soubor Městského divadla Zlín se s novou sezónou rozrůstá o dva mladé talentované herce. Milana Gorská a Adam Kořán jsou čerstvými absolventy brněnské JAMU. Divákům se poprvé představí v říjnu v Bouři Williama Shakespeara ve Studiu Z.
Hlavním úkolem divadla v nové sezóně podle něj bude udržet smysl, kvalitu i kvantitu produkce i v podmínkách, které jsou z ekonomického hlediska na první pohled nereálné, hledat i v této situaci možnosti. „Reálně máme na naši činnost stále méně prostředků a to, jak se říká ‚dramaticky‘ méně. Příklad: Zlínský kraj přispívá svým dvěma divadlům na vznik inscenací, tato částka vzrostla o 5 % - ale naše vstupy vzrostly v některých oblastech o stovky procent. Nemůžeme a ani nechceme zvyšovat ceny vstupného tak, jak se zvyšují ceny téměř všeho,“ sdělil Morávek. 
„Ptal jsem se sám sebe na jaký titul bych do Zlína jako divák z Brna nejel, jaký bych si odpustil? Jel bych na všechny. Čtyři české novinky – a je zjevné, že tituly, které zlínský tým do Čech přivádí, budou uvádět i další divadla. U všech titulů pro mne zajímaví režiséři, dva se ve Zlíně představí poprvé. Jsem velmi zvědav na ty premiéry, které se právě rodí, na Mary a Albion. Oba texty znám a ani jeden nelze inscenovat pouze, jak říkáme ‚po textu‘, v obou případech jsou to výzvy pro inscenátory, aby vznikl neobvyklý dramatický prostor,“ prozradil Josef Morávek.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městské divadlo Zlín