Začíná 77. koncertní sezona Filharmonie Bohuslava Martinů

17.09.2022 13:17

ZLÍN – Novou sezonu zahájí filharmonie ve čtvrtek 22. září koncertem s názvem Melodie světa filmu a posluchači se mají opravdu na co těšit – zazní Gerschwinovo Rhapsody in Blue či Bersteinovy symfonické tance z West Side Story.
„Dávno jsou pryč časy, kdy přes léto naši filharmonici měli především dovolenou a mohli více odpočívat. Stejně jako loňské, tak také letošní léto bylo pro naši filharmonii velmi pracovní. Za období červen, červenec a srpen jsme odehráli celkem 20 koncertů. Především velmi úspěšné včetně velkého zájmu posluchačů bylo pokračování loni započaté série open-air koncertů na platformě Baťova institutu. Letos nám přálo i počasí a všechny open air koncerty jsme odehráli venku,“ uvedl ředitel zlínské filharmonie Josef Němý.
Filharmonie účinkovala také v Praze v Obecním domě, koncertovala v Kroměříži a uspořádala koncert s podtitulem Hudeček 70 pro Českou televizi.
Velmi pozitivní zprávou pro filharmonii je stav předplatného pro novou sezonu 2022-23. Byť byla nucena zvýšit ceny abonentek absolutně o 250 Kč, což bylo podle řad zvýšení o 10-15%, na novou sezonu si zakoupilo předplatné již 1 624 abonentů, což je 97 % stavu abonmá minulé sezony. „Vstupenky na jednotlivé koncerty pro novou sezonu navyšujeme o cca 50 Kč, což je navýšení cca o 15%.  Vše je důsledek celkové náročné ekonomické situace. Zvýšením cen chceme zajistit kvalitu našich koncertů,“ dodal ředitel Němý.
„Novou sezonu zahájíme ve čtvrtek 22. září koncertem s názvem Melodie světa filmu a naši posluchači se mají opravdu na co těšit – zazní Gerschwinovo Rhapsody in Blue či Bersteinovy symfonické tance z WestSide Story. Z dalších koncertů nové sezony, na které se já osobně moc těším, doporučuji přijít na závěrečný koncert letošního festivalu Harmonia Moraviae 20. října, který bude dirigovat náš bývalý šéfdirigent Jakub Hrůša, aktuálně jeden z nejlepších současných českých dirigentů. Z pohledu sólistů doporučuji navštívit letošní koncerty 24. listopadu se skvělým Ivanem Ženatým či 15. prosince s úžasným Lukášem Vondráčkem,“ informoval šéfdirigent FBM Robert Kružík.
„V následujících podzimních měsících orchestr vystoupí v zámecké jízdárně ve Valticích, na přelomu září – října nás čekají dva koncerty v Praze v Obecním domě a rovněž orchestr vycestuje v listopadu na zahraniční turné do Vídně, Salcburku a Klagenfurtu, kde uvede Dvořákovu Symfonii č. 9 e moll, tedy Novosvětskou. Všechny tyto aktivity jsou řádně začleněny do všech abonentních řad. Co se týká střednědobého výhledu, jsou v jednání koncertní turné po Rakousku, Německu, Asii. Rád bych vás také pozval na jeden speciální koncert 26. září, který si můžete užít doma ve 20:15 na ČT Art,“ sdělil Tomáš Gregůrek, manažer FBM.
Poděkovaní všem partnerům filharmonie včetně našeho generálního partnera, firmy Tescoma Zlín za jejich podporu, Ministerstvu kultury ČR a především našim zakladatelům, městu Zlín a Zlínskému kraji,“ uzavřel ředitel zlínské filharmonie.

Text a foto: Vlastimil Langer