Začíná 63. Zlín Film Festival, týden nabitý světovými filmy i atraktivní zábavou

01.06.2023 07:31

ZLÍN – Dnes začíná 63. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. Do Zlína přijedou osobnosti českého i zahraničního filmu, v kinosálech bude uvedeno 295 snímků z 50 zemí světa, mnohé z nich ve světových premiérách. Mezi nimi i zahajovací film pro dětské diváky, animovaný česko-slovensko-maďarský snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo, a kanadský film Billie Blue, který zhlédnou hosté večerního zahájení pro dospělé. Doprovodný program festivalu tradičně zahrnuje pestrou nabídku workshopů, koncertů, výstav, besed, sportovních i jiných aktivit, vrací se oblíbené tančení v ulicích. První večer nabídne koncert Ewy Farne, americký blockbuster Top Gun: Maverick v letním kině i slavnostní ohňostroj.

Nejdůležitější události 1. dne:
Slavnostní zahájení 63. ZFF pro děti, Kongresové centrum, 10.00 hodin – Úvodní ceremoniál festivalu pro dětské diváky spojený se světovou premiérou česko-slovensko-maďarského animovaného filmu Tonda, Slávka a kouzelné světlo režiséra Filipa Pošivače. Film se účastní Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro děti do 10 let.
Slavnostní zahájení 63. ZFF pro dospělé, Kongresové centrum, 19.00 hodin – Úvodní ceremoniál festivalu pro dospělé a světová premiéra kanadského filmu Billie Blue. Film uvede delegace tvůrců: Mariloup Wolfe (režisérka), Liliane Skelly (představitelka titulní role) a Sarah-Maude Beauchesne (scenáristka).
Zlatý střevíček, ocenění za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež, převezme herec Pavel Nový.
Technologická agentura (TA ČR) vyhlásí vítěze Filmové ceny TA ČR Za popularizaci vědy mezi mládeží. Soutěž byla určena pro žáky základních škol.
Zahajovací ohňostroj, Kongresové centrum, 22.00 hodin – Působivá barevná fire-show doprovázená hudbou k zahájení 63. ZFF.

Z filmového programu doporučujeme:
I Like Movies (režie: ChandlerLevack, Kanada, 2022, 100 min.), Golden Apple Cinema 2, 15.30 hodin – Dospívající Lawrence je přímo posedlý světem filmu. Více zde.
Moje drahá Zoe (režie: GrenWells, USA, 2022, 94 min.), Golden Apple Cinema 5, 17.00 hodin – Drama z období dospívání, v němž silný příběh o smutku a odolnosti vypráví šestnáctiletá Tess. Více zde.
Dobrodružství v zemi Indiánů (režie: Sophie FarkasBolla, Kanada, 2023, 89 min.), Golden Apple Cinema 6, 15.00 hodin – Snímek je nejen malebným příběhem o odvaze, fantazii a neobvyklém přátelství, ale i exkurzí do života původních obyvatel Kanady. Více zde.

Co se hraje v letním kině:
Top Gun: Maverick (USA, 2022, 131 min.), 22.15 hodin – Pete „Maverick“ Mitchell (Tom Cruise) k smrti rád pilotuje stíhačky. Více zde.

Zajímavé doprovodné akce:
Ewa Farna, Letňák VIVA, 20.00 hodin – Koncert jedné z našich nejúspěšnějších zpěvaček. Představí své hity, ale také nové písně z aktuální desky UMAMI.
Sama doma, nádvoří Kongresového centra, 12.30-14.00 hodin – Živé vysílání oblíbeného pořadu ČT.
26. Salon filmových klapek, Kongresové centrum, 9.00-18.00 hodin – Autorská výstava výtvarně ztvárněných filmových klapek. Výstava potrvá do 3. června.
Tonda, Slávka a kouzelné světlo / Viki, sůva z nudlí, 100dola, Filmové ateliéry, 14.30-18.00 hodin – Výstava dává nahlédnout za oponu příprav animovaných projektů. K vidění budou loutky, kulisy i představení použitých animačních technik filmu Filipa Pošivače i večerníčku Lucie Slunkové. Výstava potrvá do 3. června.

Kompletní filmový i doprovodný program je k dispozici na www.zlinfest.cz i ve festivalové aplikaci Zlinfest.

Vlastimil Langer
Zdroj na foto: Zlín Film Festival