Žáci ZŠ Žerotínova na lidickou tragédii nezapomínají

12.06.2022 12:31

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - V pátek 10. června uplynulo 80 let od vyhlazení obce Lidice nacisty. Tuto obrovskou tragédii si každoročně připomínají také žáci valašskomeziříčské Základní školy Žerotínova, kde od roku 2018 roste tzv. lidická hrušeň.

Na školní zahradě se tak nachází živé memento jedné z největších válečných tragédií na našem území. „Jedná se o štěp památného stromu z Lidic, který je poslem naděje. Od roku 2019 se naši žáci zároveň účastní Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice, jejímž letošním tématem bylo Muzeum. Porota 50. ročníku této výstavy ocenila naše mladé umělce medailí za vytvoření českých korunovačních klenotů z pálené hlíny, což je pro nás velká pocta,“ uvedl Milan Knápek, ředitel ZŠ Žerotínova.

Žáci si pakpod vedením svých pedagogů na pátek 10. června připravili krátké vzpomínkové pásmo. Piety se zúčastnili také představitelé města Valašské Meziříčí a další hosté. „Neměli bychom zapomínat na naši historii, ani hrůzy páchané nacisty během 2. světové války. Tyto události navíc vperspektivě dnešních dní a válečného konfliktu na Ukrajině bohužel dostaly opět živé obrysy. Pokud se ze své minulosti nepoučíme, budeme ji stále opakovat. Proto je velmi důležité připomínat ji srozumitelnou formou mladé generaci,“ reagoval starosta Robert Stržínek.

ZŠ Žerotínova uspořádala pietní akt ve spolupráci s Občanským spolkem Lidice a valašskomeziříčskou Společností pro uchování odbojových tradic (SUOT). „Ve škole vznikla touto pietní akcí krásná tradice a my jsme moc rádi, že můžeme být její součástí. Zvláště pak v letošním významném roce, kdy si připomínáme 80. výročí tragických událostí z roku 1942. S nimi souvisí také činnost československých výsadkářů a jejich domácích spolupracovníků, z nichž mnozí pocházeli právě z Valašska, a v boji o naši svobodu položili své životy,“ doplnil za SUOT Alois Martinek.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí