Žáci v Základní škole T. G. Masaryka budou v tělocviku využívat koloběžky

20.10.2021 11:24

OTROKOVICE – Pozdravem Trhni si nohou mohou na sebe nově volat žáci v ZŠ T. G. Masaryka v Otrokovicích v hodinách tělesné výchovy. Tento klasický pozdrav ke koloběžkám prostě patří a koloběh je nově i začleněný do tělesné výchovy, školní družiny či kroužku. ZŠ T. G. Masaryka se zapojila do projektu Tělák nás bav“ a žákům pořídila 15 žákovských koloběžek.
„V pondělí 18. října proběhly pod vedením lektorů ukázkové hodiny tělesné výchovy s koloběhem, a to jedna hodina pro 2. třídu a jedna hodina pro 6. třídu. Do ukázkové hodiny, která proběhla na asfaltovém hřišti před školou, byli zapojeni učitelé, ale také pozvaní hosté,“ uvedla tisková mluvčí otrokovické radnice Lenka Vaculová.
„Sama koloběžku vlastním a často na ní jezdím i do práce. Dnešní možnosti inovací ve výuce jsou nepřeberné a jsem ráda, že naše základní školy sledují moderní trendy a zavádějí novinky tak, aby žáky výuka bavila. V tomto ohledu mají naši plnou podporu,“ zmínila starostka města Otrokovice Hana Večerková.
Idea projektu Tělák nás baví je vnést do hodin tělesné výchovy radost, zábavu a zpřístupnit jej hlavně těm žákům, kterým pohyb přináší stres a vyvolává stud. „Koloběžka není cíl, je to prostředek k tomu, abychom naučili děti mít pohyb rády. Myšlenka projektu zní – dělejme hodiny atraktivnější proto, aby si žák odnášel domů pozitivní praktickou zkušenost, že hýbat se je moc prima. Jedině tímto způsobem může vyrůst láska k pohybu na celý život. Skrytou ideou je využít pozitivního vlivu koloběhu na zdraví a nastartovat tak účinný nástroj pro boj s dětskou obezitou a klesající tělesnou a motorickou dovedností,“ popsal jeden z autorů projektu, lektor koloběhu a celoživotní pedagog Tomáš Dohnal.
Jízda na koloběžce je zdravý komplexní pohyb, který posiluje svaly, nabízí protažení, zlepšuje držení těla, kondici i kvalitu pohybů dítěte. Střídání nohou při jízdě je navíc kompenzací jednostranného přetížení pohybového aparátu a navozuje propojení pravé a levé hemisféry v mozku. Obě hemisféry jsou tak aktivovány současně.
„Dnes jsme měli možnost sledovat praktické hodiny s žáčky nejmenšími i těmi většími. Jednoduché metodické ukázky vnímali zejména učitelé tělesné výchovy a vychovatelky školní družiny, aby věděli, jak s dětmi na koloběžkách správně pracovat. Projekt ‚Tělák nás baví‘ jsme zvolili s ohledem na široké spektrum možností při využití koloběžek a také jejich vlivu na zdraví. Navazujeme a doplňujeme tak již realizované projekty.V oblasti sportu jsme například zapojeni do projektu města Zdravý pohyb do škol, kterého se účastní žáci v družinách. Nyní přidáváme novinku, kterou si užijí i žáci v hodinách tělesné výchovy,“ uzavřela ředitelka ZŠ T. G. Masaryka Marta Zakopalová.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Otrokovice