Záchranka Zlínského kraje získala další akreditaci

30.05.2022 08:31

ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA ZLÍNSKÉHO KRAJE - Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje (ZZS ZK) obdržela již druhé oprávnění svědčící o vysoké úrovni práce jejich zdravotnických pracovníků. „Po udělení akreditace pro obor specializačního vzdělávání Urgentní medicína, která umožňuje lékařům vykonávat tuto specializační přípravu i ve ZZS ZK, jsme na základě rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR, získali akreditaci a můžeme uskutečňovat praktickou část OM6 a OM7 vzdělávacího programu specializačního vzdělávání v oboru Zdravotnický záchranář – Urgentní medicína. ZZS ZK je tak pro tento typ specializace jediným zdravotnickým zařízením ve Zlínském kraji, které disponuje akreditací jak pro lékaře, tak pro nelékařské zdravotnické pracovníky,“ řekl v úvodu tiskový mluvčí ZZS ZK Jakub Omelka.
 „Pro získání akreditace jsme museli projít administrativně náročným procesem, ve kterém jsme dokládali odbornou či specializovanou způsobilost školitelů, věcné a technické vybavení Zdravotnického operačního střediska a výjezdových základen, materiální a prostorové zajištění výuky ve vzdělávacím středisku,včetně uzavřených smluv o spolupráci se zdravotnickými zařízeními řešících prohloubení vzdělání v urgentní medicíně.V rámci dlouhodobé koncepce zdravotnictví Zlínského kraje počítáme se zařazením specialistů do výjezdových posádek již v příštím roce.“ prohlásil Josef Valenta,ředitel ZZS ZK.

„Jsem moc ráda, že se záchranka stala akreditovaným pracovištěm pro specializační vzdělávání zdravotnických záchranářů v oboru urgentní medicíny. Díky tomu se jim otevírá nová možnost vzdělávat se přímo v našem kraji. Současně za velmi důležité považuji zahájit konstruktivní debatu s vedením Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně o možnostech vysokoškolského studia našich budoucích zdravotnických pracovníků.“ dodala náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Olga Sehnalová.

Urgentní medicína se zabývá multidisciplinární problematikou diagnostiky, primárního ošetření a léčení náhle vzniklých stavů bezprostředního ohrožení života a všech náhle vzniklých onemocnění a úrazů na místě události, při transportu a při přechodu z přednemocniční do nemocniční péče. Zabývá se též problematikou plánování, organizace a vedení záchranných akcí při hromadných neštěstích a jiných mimořádných událostech.

Spektrum péče je od porodu a péče o novorozence, dětskou akutní medicínu, kardiologickou problematiku, cévní mozkové příhody, podporu životních funkcí např. při polytraumatech až po běžná zhoršení zdravotního stavu.

Cílem specializačního vzdělávání v oboru Urgentní medicína je získání specializované způsobilosti s označením odbornosti Zdravotnický záchranář pro urgentní medicínu osvojením si potřebných teoretických znalostí, praktických dovedností, návyků týmové spolupráce i schopnosti samostatného rozhodování pro činnosti stanovené platnou legislativou.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje