Začala výstavba nového Zdravotnického operačního střediska ve Zlíně

24.06.2022 07:48

ZLÍNSKÝ KRAJ – Výstavba nového Zdravotnického operačního střediska (ZOS) Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje (ZZS ZK) byla ve čtvrtek 23. června zahájena na Peroutkově nábřeží ve Zlíně. Náklady na jeho vybudování se vyšplhají na téměř 36 milionů korun. Hotovo by mělo být v únoru příštího roku.
„Slavnostního zahájení stavby se kromě ředitele ZZS ZK Josefa Valenty zúčastnil i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš coby zástupce zřizovatele ZZS ZK. Právě Zlínský kraj poskytne zdravotnickým záchranářům na výstavbu operačního střediska půjčku více než 33 milionů korun. Zbývající náklady na výstavbu ve výši více než 2,5 milionu korun jdou přímo z rozpočtu ZZS ZK,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
„Výstavba nového Zdravotnického operačního střediska je již druhou velkou investiční akcí, kterou letos Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje odstartovala. Tou první bylo zahájení stavby výjezdové základny v Otrokovicích za 130 milionů korun. Navíc se neustále pokračuje v rozšiřování vozového parku, jenž se rozroste o dvě zbrusu nová speciálně upravená vozidla IVECO Daily s výbavou pro zvládání mimořádných událostí,“ informoval hejtman Radim Holiš.
Nároky kladené na ZOS stále rostou. Stejně jako výjezdů přibývá exponenciálně také telefonátů. Právě operační středisko je místem, kudy proudí všechny hovory nejen zvenčí, ale také v rámci záchranné služby. Její dispečeři přijímají nejen tísňové výzvy, ale komunikují také s jednotlivými posádkami, zdravotnickými zařízeními, lékaři, leteckou záchrannou službou a dalšími. V loňském roce odbavili pracovníci ZOS dohromady 119 762 hovorů. V přepočtu to vychází na zhruba 328 hovorů za den.
Současné operační středisko bylo vybudováno v roce 2008. O sedm let později došlo k obměně hardware v dispečerském sále a technologické místnosti. „Prostory, zařízení a vybavení už neodpovídají aktuálním trendům v oblasti operačního řízení,“ řekl ředitel ZZS ZK Josef Valenta. „Dalším faktorem je prostorové uspořádání jednotlivých dispečerských pracovišť. Už totiž nevyhovují potřebám operátorů, kteří zde pracují ve dvanáctihodinových směnách,“ dodal ředitel.
Vzhledem k narůstající vytíženosti telefonních linek 155 lze očekávat rozšiřování počtu dispečerských stanovišť také do budoucna.
Všechny tyto důvody vedly k vybudování nového ZOS, a to prostřednictvím nadstavby 3. nadzemního podlaží nad východním křídlem objektu ZZS na Peroutkově nábřeží ve Zlíně. V srdci operačního střediska se bude nacházet dispečerský sál, k němu bude přiléhat pracoviště vedoucího dispečera ZOS, vedoucího lékaře či simulační pracoviště pro výcvik operátorů s pracovištěm technika IT. Počítá se také s relaxační místností pro odpočinek.
Investiční záměr řeší pouze výstavbu prostor nového střediska. Pořízení vybavení bude předmětem další samostatné investiční akce, při níž se počítá s využitím dotačního programu.    

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj