Zábavu i poučení v jednom nabídnou stará řemesla na hradě Malenovice

02.09.2022 09:49

MALENOVICE - První zářijová sobota už pátým rokem po sobě bude patřit ukázkám tradičních řemesel, z nichž některá jsou dobře známá a jiná už téměř zapomenutá.
Třetí září tak bude v předhradí hradu Malenovice a v tamější hájence připravena řada stanovišť, kde budou moci velcí i malí návštěvníci pozorovat staré postupy v provedení zkušených řemeslníků. Bude příležitost poslouchat odborné výklady, přečíst si informační panely se zajímavostmi, na vlastní oči vidět původní originální předměty i archeologické nálezy.
„Původním záměrem akce bylo předvést co nejvíce z aktivit pracovníků Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně,“ řekla Silvie Lečíková z obchodního oddělení muzea. „Zároveň jsme se chtěli co nejvíce držet tématu etnografické expozice Dřevo proutí sláma a představovat podomáckou výrobu předmětů, které bývaly součástí každé domácnosti ve zdejším kraji,“ dodala. Postupem času se přidávaly i další obory: tradičně velký zájem je třeba o ukázky včelařství, vloni přibylo hrnčířství.
Velkou pýchou akce je ukázka tavby železa v replice pece z 11. století, která je stále v rámci republiky ojedinělá a na přípravu nesmírně náročná. Díky spolupráci se Střední školou COPT Uherský Brod a Střední odbornou školou Luhačovice uvidí návštěvníci kromě zpracování získaného kovu i možnosti jeho zdobení rytím.
Nově se v programu objeví třeba výroba březové metly, dlabaných necek či šindelů. „Malí návštěvníci mohou znovu počítat s tím, že pro ně bude Interaktivní sešit, jenž jim hravou formou představí jednotlivá řemesla a provede je po stanovištích, kde budou připraveny zajímavé aktivity, například mletí obilí na kamenném mlýnku,“ doplnila lektorka muzea a jedna z autorek konceptu akce Adéla Šimová.
Za starými řemesly se návštěvníci mohou na malenovický hrad vypravit v sobotu od 10 do 18 hodin, akce se koná za každého počasí. Výlet lze doplnit návštěvou hradu samotného, kde budou probíhat klasické prohlídky v obvyklém režimu.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Muzeum jihovýchodní Moravy